Румен Радев

Като огромен дипломатически гаф определиха повечето анализатори вчерашната изява на президента Румен Радев в Кошице, където е във връзка с инициативата Б9- среща на страните от източния фланг на НАТО. Вместо да влезе в дебат за заплахите пред алианса и позицията на България в него, още преди срещата Радев нападна формата и призова страната ни да материализира интересите си от контакта с Русия, вместо да става заложника на чужди интереси. Ето как коментира поредния гаф на Радев и анализаторът от Института за дясна политика Георги Харизанов пред агенция „Пик“.
– Г-н Харизанов, като експерт как ще коментирате изказванията на президента Румен Радев на срещата в Кошице?
– Като гаф и не на място, разбира се. На среща във формат НАТО да се говори за енергийни проекти и за материализиране на визитата на Медведев, и то пред представители на балтийските републики, е груба грешка, провокация и дипломатически гаф.Трифон Зарезан прави чудеса: Румен Радев грее до чалга фурията РениПрезидентът Румен Радев се оказа почитател на лекия жанр, след като бе засечен на сладка раздумка с …Feb 26 2019skafeto.com

– Нормално ли е президент на държава членка на НАТО да защитава и изразява открито руски тези и да защитава проруски интереси?
– Не и по този начин, не и в този контекст и не и на този форум. Прагматичните икономически отношения с Русия са тема, която не е нова нито за България, нито, да речем, за Германия или Холандия. Но тези икономически отношения са тема на икономически форуми и срещи в такъв формат, и най-малкото е подходящо да се коментират на форум, на който във формат НАТО ще се обсъдят външните заплахи спрямо ЕС. Каквато Русия несъмнено е.
– Как ще бъдат приети неговите тези и ще навредят ли на България?
– За щастие не, тъй като едва ли накой навън приема Румен Радев като фактор в българската политика. Но е много жалко, че на фона на така или иначе тежката международна изолация, в която Радев се намира, да се появи отново с такъв гаф.

– Наскоро Радев си позволи да заеме подобна скандална позиция, противоречаща на тази на държавата ни, и по повод Мадуро и ситуацията във Венецуела. Тогава се заговори, че може да му се иска импийчмънт, защото нарушава конституционно установеното превъзходство на първите две власти – парламентарната и изпълнителната. Може ли и в този случай да се говори за паралел по повод позицията му, изразена в Кошице?
– Днешното изказване няма как да е повод за импийчмънт, но заедно с подкрепата за венецуелския диктатор Мадуро то е симптоматично за външнополитическата ориентация и същността на днешния ни президент.
Говорим за човек, заемаш отявлено антиевропейски и прорурски позиции, човек бранещ социалистически диктатори противно на позицията на целия западен демократичен свят, и човек, който не се свени да говори за отмяна на санкциите срещу Русия по време на срещата си в Полша и за мотериализиране на руските визити по време на днешния форум във формат В9.
Спомняте ли си за кого гласуваха българите? За натовския генерал, учил в САЩ и говорещ английски, който щеше да е модерното лице на България пред света. Е, уважаеми избиратели на Румен Радев – вас свирепо ви измамиха. Съжалявам.Изборът между Румен Радев и Бойко Борисов е избор между живковизма и Европа*Докато Бойко Борисов получаваше най-високия държавен орден на Сърбия и беседваше с лидерите на Европ…Feb 18 2019skafeto.com


loading...