Световен

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление. През 2019 година този ден се отбелязва под мотото „Тютюн и здраве на белите дробове“, пише srzi.bg.

Една от малкото известни и предотвратими причини, имащи отношение към заболеваемостта е тютюнопушенето, с достатъчно доказателства за канцерогенността му при хора.

Още през 50-те години на миналия век е установена връзката между тютюнопушенето и белодробен карцином. От тогава тютюнопушенето, като причина за развитие на рак е обект на изследване от IARC (Международната агенция за изследване на рака).Дневна молитва: „Христос е целта, църквата е средството, а Духът е силата“В източноправославното християнство са възприети много и различни молитви, които са насочени към раз…May 28 2019skafeto.com

Тютюнопушенето уврежда белодробните клетки и предизвиква дефект в растежа на клетката. Рискът за развитие на карцином е по-голям при хората, които пушат много цигари на ден и/или които пушат от дълго време. “Пасивните” пушачи също са застрашени от тази болест, тъй като те се излагат редовно на въздействието на тютюневия дим от околните пушачи, които употребяват цигари, пури или лули.

Ако нашите органи можеха да говорят, сигурно биха викнали с пълен глас и призовали за помощ!

В най-пряка връзка с цигарения дим са дихателните пътища и белият дроб, завихрени в страстен танц, който за съжаление завършва с плач.

В тютюневия дим се съдържа въглероден монооксид, който е безцветен газ, без миризма. Неговата способност да се свързва с хемоглобина е 200 пъти по-голяма, отколкото кислорода, поради което доставянето на кислород до белия дроб, сърце, мускули, мозък е намалено.

Тъй като пушачите, които пушат по 1 кутия дневно, правят по 70 000 всмуквания в година, лигавицата на носната кухина, хранопровода и трахеобронхиалното дърво е подложена на постоянното въздействие на цигарения дим. Някои от съставките действат директно, други се абсорбират в кръвта или се разтварят в слюнката и се поглъщат.Важно за здравето: Водата ни прави дебелиПоследните изследвания на учени за пореден път доказаха, че всичко прекалено е вредно за здравето. Д…May 9 2019skafeto.com


loading...