Феноменално – три концерта за три дни в Зала 1 на НДК и нито едно свободно място. Ако имаше още три, сигурно и за тях ситуацията щеше да бъде същата. Магията за Лили е препълнената зала. Аплодисментите, цветята и любовта са заслужени. За песните, които преживява, и които пеем с нея, пише в статия, посветена на голямата ни певица Мариела Балева във вестник „Труд“.
Единствена, неповторима, божествена… такива определения пред името й са слагани много. Няма да е по нашенски, ако липсва и другата крайност – кой по балкански, кой с интелектуален маниер да се надсмее ехидно над “провинциалната маса” нейни МИЛИОНИ фенове и да не постави точка с възвишен космополитен сравнителен коментар. Това е положението. Все пак отрицанието е наша национална черта.

Лили отдавна е поп икона. Тя е звезда в целия блясък на тази дума (единствената в България!), макар да не обича да я наричат така. Сцената е нейният живот. В последните няколко дни любимата турбо дъвка – годините на Лили – отново прави мнооооого големи, но бързо пукащи се балончета в социалните мрежи. А истината е една – родена е на 24 април 1939 година – ни повече ни по-малко. Казала го е: “Не съм виновна, че не съм пила, не съм пушила, не съм се чукала като свирка и до ден днешен. Това е сой, разберете, но е и от режима ми и от онова, от което хората си мислят, че съм се лишавала. Но не съм се лишавала от нищо. Просто винаги ми е харесвало да живея като аскет.” 45 килограма! Толкова тежи примата. Плюс-минус 100 грама.Златен дъжд: Естрадната прима Лили Иванова печели 900 000 лева за 72 часа!900 000 лева. Толкова ще спечели Лили Иванова за 72 часа на сцената.
Родната прима ще изнесе три кон…
Oct 22 2018skafeto.com

Публиката є понякога иска да я разкъса, за да види какво има вътре в нея. Но Лили не позволява. Не е свикнала да живее така. Както се пее в една нейна песен – и косачи раздират без пощада душата ми млада. “Ще си остана млада. Тези, които говорят за моята възраст, ще остареят преди мен. А може би и са остарели отдавна.”. Толкоз от тази скитница за обич. Които знаят наизуст песните й, се сещат, че цитирам редове от емблематичната й песен “Ветрове” по текст на Боби Мирчев.
Първият досег на Лили с музиката е цигулката на вуйчо є. Другите нейни музикални спомени са популярните песни, които майка й Мария пее всеки ден в кухнята и на двора, докато храни кокошките. Следват любимите на баща й руски песни, които той често й пее в камиона по пътя за Русе, и най-много “Катюша”. Да не си помислите, че тези неща ги знам лично от нея.

Лили ги разказва в биографията си пред Мартин Карбовски (”Истината”). Лили винаги е знаела какво иска да направи от себе си, какво да постигне в живота си. Миньончето от Кубрат не забравя да благодари на Господ всеки път, че я е дарил с чувството да има мярка и да не се изхвърля. За да постигне целите и стремленията си, човек трябва да работи. Ето това прави тази малка крехка жена повече от половин век. Ох, май ще станат вече шест десетилетия! Да вървиш само напред е непосилна задача. Освен сила, за това е нужна воля, ама такава, която не може да се измери в мерки и теглилки. Или го можеш, или не.

Публиката отдавна е сложила короната на главата й. Е, Лили скромничи, дори не й пука има ли изобщо лавров венец. Все твърди, че няма чак толкова високо мнение за себе си, че е най-великата. Тук ще трябва да уточня, че решението за това все пак е наше, на Публиката й. Поставили сме я тази корона, и това е. Лили, не я махай, защото е ТВОЯ!
Цял живот тя следва три урока на родителите си: Да не лъже, да не краде и да не е алчна. По-важно е да следваш уроците и сам да знаеш, че си на прав път. Нейната емоция са публиката и музикантите, с които работи, и на които всеки път благодари. Дистанцията е защитата й, изградила бариера между себе си и света. Чистосърдечно си признава, че никой не може да я купи с нищо, освен с … хубава песен.
В началото Лили пее песни на Рита Павоне и на други като италианката. Първата българска песен, която изпява, е “Събота вечер” на Йосиф Цанков – патриарха на българската забавна музика.

Дори малките й фенове днес са чували за тази песен, сигурно са гледали и онзи толкова як и култов клип от времето на динозаврите (ха-ха), в който едно симпатично момиче с къса коса кара валяк по паветата на София. А кубратчанката, която всички знаят, че е завършила Медицинския техникум във Варна, никога не е учила музика. “Поклон пред медицинската сестра, която доказа, че за таланта няма … професия”, е написал неин почитател. Да не забравя и други факти – първият хонорар, който взема, е осем лева, а най-дългият й концерт е четиричасов, в НДК. Първата плоча, която издава, не е в България, а в … Румъния… Спирам със статистиката, има я в книгата й.
Лили наистина е Певицата, която пише музикалната ни история с гласа си повече от половин век. В последните три дни тя нарисува картини в звуци на сцената пред хилядите й обожатели, самата тя попаднала под водопад от цветя и аплодисменти в Зала 1 на НДК. Вечното момиче на българската поп сцена – със спартанска воля и поезия в тембъра. Тайфунът Лили. Щурчето, което пее. Едно щурче с корона. Необяснимо е, невероятно е, чудо е…

Връстничка съм на Ленин
Веднъж пътувам и слизам да си купя ябълки – така, по пътя. И чувам жените: “Абе, това Лили Иванова ли е? На колко ли е години?” И аз по едно време уж гледам ябълките. И им казвам: “Връстничка съм на Ленин.” Ония си подвиха опашките. … И не си мислете, че страдам от всичко това. Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава. Навсякъде гонена и навсякъде приета. Навън е зима, но вътре в мен е пролет…
(Из книгата на Лили “Истината”, изд. “Сиела”, 2009 г.)

За нея
Символ на две епохи
Лили Иванова доказа, че за таланта няма политически строй, няма епохи, няма диктатори. Гласът й наистина е Божият инструмент на любовта, свободата и романтиката. Тя ще остане символа на две епохи, тотално различни като възможности и желания, доказвайки великолепието и силата на таланта, наложил се въпреки историята.
Мартин Карбовски, редактор на “Истината”

Не съм я виждал посредствена
На Лили, ако й трябвам, умрял да съм, ще отида да й свърша работа. За нея няма значение къде пее – дали в Олимпия, или в село Дядово, Шуменско. Тя пее на концерт винаги по едни и същи начин. Пианистът сяда на пианото, тя се разпява, винаги тя си глади роклята преди концерт, държи на сцената едни парфюми – излиза, пее, потна е от умора, скача, пръска се с парфюм и излиза отново на сцената като чисто нова. Тя е уникална. Виждал съм я ядосана, разстроена, разплакана, щастлива, но никога не съм я виждал посредствена!
Петър Вучков, телевизионен водещ

Чувствам, че е мое творение…
Тя е един перфектен човек и като певица, и като личност. Първото ми впечатление за нея беше след един концерт. Тя тогава още не беше известна. Една шведска група имаше концерт и тя подгряваше. И чух – великолепен, кристален глас, който рядко се среща. Не знам защо съм голямата любов на Лили Иванова… Лили е добър човек. Тя се е грижила и за непознати хора. Радвам се на нейните успехи. Защото имам едно чувство, че все пак тя е мое творение до известна степен. Затова се радвам на нейния прогрес. И сега слушам Лили Иванова вкъщи.
Музикантът Иван/Ванко Пеев, вторият съпруг на ЛилиЛили Иванова изля душата си пред Карбовски, проговори за единствената си любов и най-голямата си болкаЛили Иванова демонстрира близките си отношения с журналиста Мартин Карбовски в предаването му по БТВ…Sep 30 2018skafeto.com

Слагам я на нивото на Майкъл Джексън
Времето ще покаже: има една Лили Иванова, тя е най-гениалната, най-страхотната българска певица. И това, че съм имал щастието да се докосна до нея и да сме приятели, е огромен плюс в моя живот. Всеки пък, когато чуя Лили, кожата ми настръхва. Просто тя е страхотна! Да се задържиш толкова дълго време на сцената е наистина геройство. Лили ще остане завинаги, тя е легенда. Има много малко легенди в този свят и аз имах щастието да се докосна до нея. Слагам Лили на нивото на Майкъл Джексън.
Цигуларят Васко Василев


loading...