витанов фейсбук

Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3.Тази сутрин е 1.13. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, но които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия.

Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов, предава Труд. Ето какво анализира още той:

„Знаете, че отдавна ви питам, кое е най-малкото шестцифрено число. Знаете и отговора – 100 000. Радостната новина не бива да води до отпускане. Здравната система е претоварена технически (трябва бързо да се разкриват нови легла и не само обикновени, но и интензивни такива) и кадрово (не достигат кадри, а тези, които са на първа линия, са силно изтощени от дългата борба). Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4.

Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица.

Положително е обаче, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Това говори, че силата на дифузното разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. С други думи – открива се възможност за пречупване на тенденцията на нарастване на броя на новите случаи. С още по-други думи – открива се възможност да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик. Знаете, че още през септември, когато го предсказвах, че очаквам максималният брой на новите случаи ди достигне 7000 – 7500.

Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно – всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал – тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане сам след разрешение със SMS) няма да има. Не забравяйте все пак, че това е политическо решение“, посочи той.

Още от България


loading...