Банов

Безпрецедентният жест към 65 певци, композитори и поети, свързани със „Златния Орфей“ е на път окончателно да се превърне в безпрецедентно унижение за част от тях. След като тайно предложи списък от 65-ма известни наши звезди на естрадата за държавни парични награди по повод миналогодишния 65-и юбилей на фестивала, министърът на културата Боил Банов вчера съвсем явно извади двама от тях от списъка, а трети се оплака сам, че не е включен в групата, предава Сега.

Вчера на страницата на правителството най-сетне бе съобщено, че има такова решение на Министерския съвет от 3 февруари. Повод за съобщението обаче бе фактът, че на вчерашното заседание то е претърпяло корекция, като от списъка за държавни парични награди са извадени Атанас Косев и Йорданка Христова. Причината е, че двамата получават пенсия за особени услуги, а тя не може да се съчетава с въпросните парични награди, обясняват надълго и нашироко от Министерския съвет.

Всъщност композиторът Атанас Косев не дочака нито паричната награда, нито обидата да му я отнемат – той почина на 8 февруари. От съобщението не личи правителството да знае за кончината на твореца. Това се потвърждава и от коментар на министерството на културата пред русенското издание „Бряг“.

Междувременно продължават и броженията в гилдията защо един е в списъка, а друг е подминат и защо един е с 350 лв., а друг – с 500 лв. „Министър Банов, днес, ако цъкнете „Вефа“ няма да чуете Кидика. Вие го изтрихте. Благодаря БЪЛГАРИЯ, че в навечерието на моят 50 годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната… Пея 50 години, имам записани над 400 песни, участвал съм в 17 издания на Златния орфей. Днес аз вече съм никой. Днес, когато цъкна „Вефа“, Министъра на културата не чу Кидика… На комисията (интересен ми е състава ѝ), на милите ми колеги, които пробутаха изпълнители и групи никога не участвали в Златния Орфей желая ЗДРАВЕ. Не е честно! Днес е един тъжен ден за мен! Все едно всичко е било напразно, а това са 50 години…“, написа във „Фейсбук“ Христо Кидиков, който липсва в списъка.

Номинациите за такива награди на културни дейци се издигат от комисия, която е в засекретен състав. До този момент се знае единствено, че в момента се оглавява от Иван Попйорданов. Комисията е в невероятната позиция да взема решения задкулисно под претекст, че така няма да й се оказва натиск.

В изминалите дни, след като списъкът бе оповестен на сайта на комисията по култура в парламента, стана ясно, че той се „пече“ от миналото лято. Юбилеят, който е повод за държавните парични награди е изпълнен именно миналата година. От архивите е видно, че първоначално предложението на инициативен комитет е било всички да получат по 500 лв. Впоследствие творците са разделени на две групи – 42-ма творци ще получават по 500 лв. месечно, а 23-ма – по 350 лв. месечно. Паричните награди се отпускат за три години, което прави обща сума от 1 045 800 лв. С други думи, спестената сума от намалените награди е нищожна, но обидата от това сред музикантите – голяма.

Виж още:Напусна ни композиторът Атанас Косев, написал вечните хитове „Надежда“ и „C’est la vie“Още един легендарен български композитор вече е част от звездния небесен оркестър. Попгилдията потън…Feb 10 2021skafeto.com

 


loading...