разследване Борисов

Премиерът Бойко Борисов и началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски отговориха на живо на въпроси в пряко предаване на Фейсбук страницата на „Господари на ефира“. В разговора участваше и вицепремиерът Томислав Дончев.

Продължавам все повече да се притеснявам, коментира премиерът ситуацията с коронавируса. В началото всички слушахме докторите, че това е грип като всички грипове. Всякакви теории чух през цялото това време – как ще дойде пик, колективни имунитети…

Доволен съм, че наред с всички леки мерки, които тогава бяха и в наш ущърб, тогава с колегите направихме един оперативен щаб, в който да сложим хората, които всяка сутрин се изправят пред вас, за да може колкото е възможно да взимаме най-правилните мерки, заяви Бойко Борисов в LIVE включване на „Господари на ефира“.

„Животът го доказа колко е било навременно и правилно. Вчера Русия въведе нашите мерки, днес Кипър… Дотук направихме правилните неща“, добави той.

„Това е нещо непознато за медицината и за света. Китайският премиер ми каза: Далеч сме от справяне. Същото каза и Меркел, и президентът Путин. Към днешна дата сме направили всичко, което е направено по света. Вървим по много тънка нишка. Има и по-строги мерки от нашите“, каза още Борисов.

„Единството, спазването на мерките, да се пазим един друг – това правим в момента“, обобщи Борисов.

„Ако имаме претенциите за едно организирано общество, е ясно, че единственото доказано, което помага за неразпространението на коронавируса, е дистанцията и маската, която предпазва, ако някой кихне или се изкашля, да не ти попадне слюнка на лицето. Колко струва една бира или една кутия цигари. Колкото една маска“, отсече Борисов.

„Тук въпросът не е да вземем на някой човечец 5000 лева. Въпросът е да разберат, че ако не са внимателни, могат да заразят и 100 човека. За тези, които нямат 3 лева, ще раздадем маски, но умоляваме хората да си сложат маските“, каза още премиерът.

„Вече всички говорят за война. Най-важно е по време на война да не се разколебаваш. Ние не сме безгрешни, не сме завършили институт за борба срещу коронавируса. При всички положения носенето на маски не е вредно, а е полезно“, категоричен бе Борисов.

„Аз мечтая за времето, когато ходехте да мерите една плочка на „Граф Игнатиев“, за да правите 10 минути репортаж и да вдигате скандали.

Опозицията от всяко нещо прави скандал, без да си дава сметка за това. Помните, че имаше скандали за внасянето на боклуци от Италия. И какво стана? Имаше някакви тарикати, които прокуратурата си го хвана и сега няма нищо. Имаше скандали за водата в Перник. Да, ама 70 години нищо не беше правено по инфраструктурата на града. А виновните за източването на язовир „Студена“ още са в ареста“, обяви Борисов.

„Днес Радев се изказа, че от мерките ни се е видяло, че хазната е празна. Как ще е празна? Той много неща не разбра през тези години. Това, което вкарваме в парламента, има само една цел – да се подготвим за буфери. Сега имаме 5-7 милиарда да попълним всички неща. В един момент наистина ще останем без пари. Сега ще дебнем пазарите“, коментира премиерът.

„Не е казано, че ще изхарчим тези 10 млрд. дълг. Сега имаме пари, но искаме да се подготвим и да вдигнем икономиката, когато свърши кризата. Системите са пълни пари, иначе откъде сега ще дадем 50 млн. за пенсионерите. Или как ще финансираме мярката 60:40“, отсече министър-председателят

„Няма как да обясниш с „да“ и „не“, че държавната хазна е пълна, а един казва, че е празна“, негодува той.

„Хората пътуват през КПП-тата само при крайна необходимост. Използването на термометри само ще утежни нещата и би увеличило до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува само при крайна необходимост“, обяви ген. Мутафчийски.

Премиерът добави, че тази мярка може да претърпи промени и определени работници да минават в определени часове през КПП-тата. По думите му не трябва да има струпвания и хората трябва да пътуват, за да работят.

„Чувствам се лекар. Другите титли не са най-важното, въпреки че не се чувствам комплексиран от тях“, заяви проф. Мутафчийски.

„Във всички армии главните лекари на армиите са генерали, какъвто съм и аз, и носят своите униформи с чест“, добави той.

„И сега всички инфекционисти говорят, че това не е чак такова чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет и че ще отмине. За разлика от азиатските държави, Европа е с доста застаряващо население и ударът е много по-сериозен. Тази епидемия стана абсолютно смъртносна заради бързото разрастване и невъзможността здравните системи да се справят“, обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

По думите му коронавирусът все още не е показал истинското си лице.

„В магазините опашките са на 2 метра дистанция. В градския транспорт бяха направени едни мерки, които са ефективни – разреши се зелената и синята зона да са безплатни. Не съм видял препълнен градския транспорт, доста е рехав. Въпреки това има струпване на хора в затворено пространство, затова и предложихме задължително носене на маски. Но това претърпя значителен хейт“, добави проф. Мутафчийски.

„Не е време за дребни политически сметки. Има крехък консенсус. Първата борба е за спасяването на възможно най-много човешки животи. Вторият е за спасяването на икономиката. Ние се готвим за по-лош сценарий от този, за който се подготвят песимистите. А те смятат, че този вирус единствено ще спре растежа. Но има и песимисти, които чертаят много по-мрачни сценарии“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.
Това, което взимаме като решение и вкарваме в парламента, е за да се подготвим. Ние сега имаме 5-7 млрд. да попълним, няма да харчим сега. Но в един момент ще останем без пари. Сега ще дебнем пазарите. Никой не ни кара да бързаме. Не е казано, че ще изхарчим парите. Колкото по-малко изхарчим по време на кризата, толкова по-добре“, обясни премиерът по въпроса за актуализицията на бюджета.

„Правим го, за да имаме актуализация до края на годината и да не тичаме постоянно до парламента. Просто искаме да се подготвим
Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?”, попита Борисов.

„Бяхме първите, които реорганизираха икономиката си, хиляди облекла за хората на първа линия… Колегите със сълзи се молят, защото всички имаха по 7-8 хил. облекла“, подчерта премиерът.

Борисов призна, че има голям проблем с автомобилните заводи. „Докато не тръгнат германските и френските заводи, нашите също няма да тръгнат, защото няма за кого да произвеждат. Това са 250 000 работници и те ще са по схемата 60:40. За тази мярка ще отидат 1,5 млрд. лв.“, пресметна министър-председателят.

„Много неща се наложи да бъдат отложени във времето. Ако се задържи повече от месец това нещо, ще се вземат мерки да се извърши имунизационният календар. Мислим в тази посока“, коментира проф. Мутафчийски на въпрос за отменените консултации на бремени и спрените имунизации на деца.

„За радост, започваме да изписваме болни. Подготвихме залите, не дай Боже, ако дойде пандемията. Дано Господ да ни пази. Представяте ли си какво му е на испанския ми колега, който днес обяви по колко човека могат да ходят на погребения или как пращат хладилни камиони за храна отзад зад болниците, за да извозват трупове“, каза още Борисов.

„Всеки проблем, който възниква, ние веднага го обсъждаме и му намираме решение“, поясни той.

„Вървим по много тънка нишка – хем да спазваме мерките, хем да не се паникьосват хората. Движим се правилно и то със съдействието на обществото“, каза Борисов.

Началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че идеята на по-строгите мерки е да се предотврати струпването на хора. „Никога не да бъдат възприети каквито и да са мерки от всички“.

„Маската служи, за да ни предпази. Всеки може да си ушие такава. Една кутия цигари струва колкото една маска. Ако не минем за 2-3 месеца тази криза, после ще трябва да се справяме със социално-икономическите мерки. За тези, които не могат да отделят 3 лева и да си купят маска, ще осигурим. Насила не можем да сложим на никой, но във всички случаи помага“, подчерта премиерът Борисов.

Борисов отново подчерта, че тази криза е лоша като война. „Най-лошото по време на война са дезертьорите. затова върнах назад днес със задължителното носене на маски. Опитахме се да убедим хората, че това е за тяхно добро“.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че всички усилия трябва да се впрегнат в тази ситуация. „Не е време за дребни политически сметки. Най-голямата задача е да спасим човешките животи, на второ място – да спасим икономиката. Ние се готвим за най-лошия сценарий“, призна той.

„Кризата вече е много тежка“, допълни Бойко Борисов. „Веднъж имаме жертви и тежко заболели, има хора без работа и фирми, които може да фалират“. Премиерът не скри тъгата си по дните, преди да се появи коронавирусът.

„Всичко, което правим е да се подготвим с буфери. Ние и сега имаме 5-6 милиарда за харчене, но ако сега не се подготвим, действително няма да имаме пари“, обясни премиерът, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев.

„Колкото по-малко изхарчим по време на кризата – по-добре – затова го правим. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Откъде даваме 60 млн. лева за пенсионерите? Една година ще плащаме 60% за хората, останали без работа“, поясни той.

„Всяка мярка е с разбиране, че не трябва да има струпване на хора. Предприятията трябва да продължат да работят, защото иначе колапсът ще е пълен. Германските и немските заводи ще използват кризата, за да минат на електромобили. Оптимистично е милиард да похарчим. Най-важното е здравето. Ние бяхме първите, които реорганизираха икономиката си“, подчерта министър-председателят.

„Яви ли се количество достоверни тестове, със сигурност ще получим. Ние имаме и разменна монета – облеклата се търсят от всички.“, увери Борисов. Той допълни, че се произвеждат по 1000 на ден. „Благодаря на всички, защото това е сплотяване на нацията. Аз се гордея с българите“, подчерта той.

Дончев обясни, че до дни ще се представи на гражданите мобилно приложение, което ще замени носенето на декларация.

„Аз съм дълбоко вярващ човек. Без Господ нищо не става. Винаги сме помагали на църквата, колкото сме могли. Мерките, които предлагат от църквата за момента остават така. Вярвам, че те ще организират така нещата, че всеки да може за Великден да мине и да си запали една свещичка“, каза той.

„Кризата е голяма навсякъде. САЩ са с най-много заболели. Дано не ни се налага да ползваме фондовете. Имитираме този дълг, за да има сигурност. Десетки стотици има в българските банки. Трябва да сме умни и разумни. Дай Боже да мине кризата, тогава българите отново ще тръгнат по барове, дискотеки, ресторанти“, смята Борисов.

Във връзка със кончината на майката и дъщерята, които починаха от COVID-19 в Благоевград, началникът на оперативния щаб заяви: „Заболяването протича различно. Моите съболезнования към близките. Рязкото влошаване на състоянието на пациентите понякога се развива в рамките на два дни“, каза ген. Мутафчийски. Той уточни, че ако състоянието не е тежко, пациентите се изолират вкъщи.

„Препоръчвам да се пренасочат даренията и към по-малките болници. По сметката на МЗ може да се дарят средства, които биха помогнали за справяне с кризата. София има капацитет и леглова база, в по-малките населени места, има по-голяма нужда от помощ“, уточни той.

„Пациентите в лека форма, могат единствено да приемат Парацетамол, за да се свали температурата. Това е симптом, който е продължителен, кашлицата също е мъчителна. Самолечението не е желателно, затова трябва да се поддържа връзка с личния лекар. Ние прилагаме формата, която се прилага от всички европейски срани“, подчерта той.

„Реалностите са такива, че тестовете не са 100% надеждни. Те дават моментна снимка на състоянието. Най-лесното е да се изхарчат едни пари, но е излишно“, подчерта ген. Мутафчийски.

„В България се лекуват всички, независимо дали имат здравни осигуровки. Това са скътани във фондовете пари. Това не е честно към осигурените. Хубавото на кризата е, че ни кара да си спомним за човешките неща. Сега става ясно колко е важно да си се осигурявал“, подчерта Борисов.

„Всичко, което се случва в света е лошо. Разликата от тази криза и войната, е само че не падат бомби. Няма никакви приходи. Ако продължи година, няма да има пари за пенсии“, предупреди премиерът.

„Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си с чест и сред другите си колеги офицери са равни с равните“, заяви ген. Мутафчийски. Шефът на ВМА добави, че няма комплекси, а Борисов го прекъсна и добави: „Не изглеждаш комплексиран въобще“.

Относно сериозността на коронавируса ген. Мутафчийски подчерта: „Инфекционистите и сега се изказват, че това не е такова голямо чудо. Казват, че ще има стаден имунитет и т.н. Все пак светът недоумява от безпрецедентните мерки, докато не се случи това, което се случва в Италия и в Испания“.

„За разлика от азиатските държави Европа е със застаряващо население и ударът е силен. Има моментно заразяване на много хора. Това направи COVID-19 смъртоносен дори за държави, подготвени за това. Грип Б е отнел изключително много човешки животи, а испанският грип – няколко десетки милиона човешки животи. Коронавирусът, въпреки че е с много по-малка смъртност от испанския вирус, още не е показал истинското си лице“, добави шефът на ВМА.

Виж още:Радев с остра критика срещу кабинета: Кризата показа, че хазната е празна!Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем – това каза президентът Румен Радев по повод решен…Mar 31 2020skafeto.com


loading...