болницата във Враца

Най-малко 400 души се събраха пред болницата във Враца на протест за втора поредна вечер. Те настояват за наказания след смъртта на млада жена, издъхнала след дълго чакане да бъде приета в спешното отделение, съобщава bTV.

По адрес на ръководството на лечебното заведение се чуха скандирания „Оставка!“.

„Не искаме да сме клиенти, искаме да сме пациенти – човешкият живот е по-важен от това да се регистрира първо и след това да ни обърнат внимание“, коментира жена от събралите се на протеста.

Хората разказват много истории за недобро отношение от медици и персонал и са категорични: „Не е единственият случай, няма да бъде и последният“.

Някои от протестиращите поискаха да влязат в спешното отделение, но вратата е заключена. Другият вход на болницата се пази от полиция. Протестът за момента е мирен, но хората се опасяват, че няма да бъдат чути исканията им.

Протестът се организира в социалните мрежи. Пред входа на спешното отделение протестиращите запалиха свещи и положиха цветя в памет на починалата жена. Някои носеха плакати „Системата ни убива!“, „Лична карта или смъртен акт?“

Малко по-рано здравният министър проф. Асена Сербезова излезе с позиция, в която посочва, че ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина.

„Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите“, написа тя в изявлението си.

По-рано през деня беше подаден анонимен сигнал за бомба във врачанската болница, съобщи NOVA.

Полицаи и представител на лечебното заведение са направили пълен оглед, дори и в отделенията под карантина. Взривно устройство не е открито.

Разследването за смъртта на жената в спешното отделение във Враца продължава.

До този момент са разпитани свидетели и близки на починалата. Иззета е медицинската документация от МБАЛ – Враца, видеозаписи от спешното отделение, както и трудови договори и длъжностни характеристики на служители, предаде БНТ.

Виж още:Ексхумират тялото на починалата в МБАЛ-Враца 43-годишна женаТялото на 43-годишната Миглена Георгиева, която издъхна, докато чака за прием в МБАЛ „Христо Ботев“ …Feb 2 2022skafeto.com


loading...