ГЕРБ правителство

Най-вероятно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени в Изборния кодекс, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в остро изказване по време на дебатите за промените в пленарна зала днес, предава Епицентър.

„Внимателно слушам дебата, който се води по Изборния кодекс. Този дебат трябваше да се състои, преди да се правят предложения за промени. Той не се състоя. Днес сме свидетели на това, как има опит за налагане на един Изборен кодекс, който според нас е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. Убеден съм, че всички ние тук, в тази зала, искаме едни следващи избори, независимо дали ще бъдат предсрочни или редовни, да се проведат в една нормална среда, да бъдат честни и да бъдат прозрачни“, заяви Карадайъ.

„Има констатирани дефекти на изборния процес. Ще изброя само някои от тях: Първо, огромният брой недействителни гласове. Второ – субективният фактор при броенето на бюлетините. Трето – огромният брой сгрешени секционни протоколи, които са основата за отчитане на изборните резултати. ГЕРБ на първо четене твърдяха, че не бива де се елиминира възможността за хартиено гласуване. Но всички ние тук знаем нещо, което е много важно. Трябва да има обществен и граждански контрол на изборите и най-вече на резултатите. Тогава буди недоумение каква е целта, ей така, набързо да се налага един Изборен кодекс, без конструктивен дебат най-вече за начина на гласуване, тъй като имаме много опит. Експерименти за машинно гласуване се правят още от 2009 г.“, отбеляза Карадайъ.

„Особено дефектите от 2019 г. на евроизборите, надявам се всички, които се изказват от тази трибуна, да са ги прочели, да са наясно и да търсят решение за отстраняването на тези дефекти. Обаче аз от днешния дебат и от предложените промени не виждам търсене на начин за решаването им“, подчерта председателят на ДПС.

„Тогава ние си задаваме един въпрос. След като всички ние и най-вече ГЕРБ, искаме едни честни и прозрачни избори, след като искаме да улесним българските граждани да могат да гласуват, след като искаме да им вдъхнем доверие, че техният глас ще бъде правилно отчетен, за да може да се повиши избирателната активност, тогава отговорът е един – единствен. На ГЕРБ, най-вероятно председателят им Бойко Борисов, е дал указания да създадат хаос с тези промени, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите“, категоричен бе Карадайъ.

„Заявявам тези поставени от нас въпроси – елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор за броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи и да има граждански контрол върху изборите и изборните резултати и правя процедурно предложение дебатите да бъдат прекратени“, заяви Мустафа Карадайъ.

Виж още:Примката се затяга! Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на БорисовБарселонагейт и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пр…Sep 16 2020skafeto.com

Шпигелгейт стресна аркадашите Борисов и Ердоган, двамата се чуха по тъмна добаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял късно снощи по телефона с българския министър-п…Sep 16 2020skafeto.com

Неочакван шамар за Борисов от Народното събрание, отхвърлиха негово ключово исканеПравната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно…Sep 15 2020skafeto.com

Христо Иванов: Борисов скоро ще бъде сменен. Той е прочетен вестникБорисов няма място в бъдещето на страната. Той заприщва бъдещето и трябва да го отпуши. Това заяви п…Sep 15 2020skafeto.com


loading...