Булгаргаз
Ресорният министър Теменужка Петкова успя да отложи поскъпването на природния газ за след изборите, като разпореди проверка на "Булграгаз". Проверката "изчисти" имиджа на държавното преприятие и му даде картбланш да ревизира изчисленията си и да поиска още по-голямо поскъпване

Най-лошите опасения се сбъдват – правителството не разреши на „Булгаргаз „да вдигне цената с 13% преди изборите, а сега монополистът иска поскъпване с цели 17% – със задна дата, и вероятно ще го получи. Новото заявление вече е внесено за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране, пише Сега.

Става дума за цената за месеца, които си отива – април. Тя трябваше да е одобрена от КЕВР още от първо число, но внезапно енергийният министър реши, че се налага спешно сметките на държавното предприятие да бъдат проверени. Ходът бе прозрачен – отлагане на „скока“, за да не се „мъти водата“ на управляващите в навечерието на парламентарния вот. Когато изборите приключиха, Министерството на енергетиката рапортува, че с изчисленията на „Булгаргаз“ всичко е точно, което е сигнал, че поскъпването вече може да се състои. Забавянето обаче допълнително влоши ситуацията за клиентите на „Булгаргаз“. Те не само че вече 20 дни не знаят как да си калкулират разходите за синьо гориво за април, но са изправени пред много неприятно и неочаквано голямо повишение на цената – със 17 процента.

КЕВР трябва да се произнесе по заявлението на заседанието си утре. Ако скокът бъде одобрен, цената на „Булгаргаз“ ще достигне най-високата си стойност, откакто бяха предоговорени с „Газпром“ условията за внос на руски газ.

Какво се случва с тарифата на „Булгаргаз“ от началото на 2021 г.:

янyapи – 26.93 лв./МWh,

фeвpyapи – 30.39 лв./МWh,

мapт – цената е 28.64 лв./МWh,

април:

– предишното предложение на „Булгаргаз“ – 32.32 лв./MWh,

– новото предложение – 33.38 лв./МWh.

Виж още:Нинова към новите партии: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира„Пет пъти предупредихме, че моделът „Борисов“ в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новит…Apr 20 2021skafeto.com


loading...