Буяр Османи франция македония

Вписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но не може да се направи преди началото на преговорите с Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи пред македонската „Телевизия 21“, съобщава БНР.

Относно вероятността България да вдигне ветото за начало на преговори на страната с ЕС през юни, той изрази надежда, че ще има деблокиране, но обясни, че не може да предвиди кога.

„Топката вече не е в нашето поле, тя е в полето на България. Дали ще има стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативна военна динамика“, подчерта Османи и допълни, че през следващите седмици ще се работи интензивно, за да се постигне решение.

Преди дни премиерът Кирил Петков заяви, че ако правата на българите в РСМ са гарантирани с промяна в Конституцията и са част от пакета мерки, които са вкарани в договора на РСМ, щяло да е задължение за македонците да променят Основния закон.

Според него България не трябва просто да вдигне ветото спрямо Северна Македония, а да го премести.

Промяната в Конституцията трябва да се случи преди първата глава и ние да ги качим на влаковите релси за Европа, но критериите, които трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас, подчерта той.

Виж още:Урсула си го каза: Напомням – време е за присъединяването на Северна МакедонияПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание на отношенията София-Скоп…Apr 7 2022skafeto.com

Външният министър на Германия: България е съгласна ЕС да започне преговори с РСМакедонияМинистърът на външните работи на Германия Аналена Бербок каза днес, че България се е съгласила Албан…Apr 12 2022skafeto.com

МВнР обвини Аналена Бербок в разпространение на фалшиви новини за Северна МакедонияПозицията на България за започване на преговорите за членство със Северна Македония остава непромене…Apr 12 2022skafeto.com


loading...