българия рецесия

Заради разразилата се търговска война между двете най-силни икономики в света – САЩ и Китай, световната икономика забави своите темпове на растеж. Продължаващото патово положение за Вашингтон и Пекин събуди отново дебата за наближаваща рецесия на дневен ред, която може да засегне и България, пише money.bg. Рискът от нея започна да се отразява и върху следващите икономики като част от тях са и европейските.

От Forbes анализират проблема с акцент върху страните, за които рискът от навлизане в рецесия е най-сериозен. Сред тях са и два от най-големите търговски партньори за България.

По-продължителен спад на икономическата активност в тези страни би могло да доведе до негативен ефект и върху българската икономика. Причина за това би било свиването на производството в тези държави, което от своя страна ще доведе до ограничаване на вноса там на първо място на суровини и междинни стоки, а след това и на крайни стоки.

Германия влезе в първа рецесия от шест години

България застрашена след като рецесия удря световните икономики

От Forbes посочват, че германската икономика е една сред европейските, за които рискът от влизане в продължителна рецесия през следващата година е най-голям. Основна причина за това би бил продължаващият спад в производствения сектор в страната, тръгнал от слабото представяне на автомобилната индустрия през тази година. През миналата седмица официалната статистика показа свиване на БВП за второ поредно тримесечие, което означава, че страната вече е в първата си техническа рецесия от шест години насам.

Ефектът от свиване на икономиката в Германия може да даде отражение и върху българския износ, като страната е най-големият ни търговски партньор що се отнася до обема на експорта ни. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) износът на България за германския пазар за периода януари-юли 2019 година възлиза на 4,851 милиона лева.

Италия

България застрашена след като рецесия удря световните икономики

Четвъртата най-голяма икономика в Европа беше в техническа рецесия през втората половина на 2018 година. Въпреки че излезе от нея страната все още не се е справила с ниската си производителност, високата безработица, огромния дълг и политическите сътресения.

Междувременно Италия е вторият най-важен търговски партньор на България що се отнася до износа. За първите седем месеца на тази година експортът на страната ни за италианския пазар възлиза на 2,867 милиарда лева или с близо 200 милиона лева повече от този за третият най-голям експортен пазар – Румъния.

Великобритания

България застрашена след като рецесия удря световните икономики

Несигурността около излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) продължава да притеснява индустрията на Острова. В резултат на това през второто тримесечие на 2019 година британската икономика отчете първи спад от 2012 година насам. Според Forbes Брекзит без сделка ще доведе до влизането ѝ в рецесия.

Китай

България застрашена след като рецесия удря световните икономики

Растежът на азиатския гигант продължава да се свива в резултат на търговската война. Въпреки че изглежда далеч от рецесията към този момент от Международния валутен фонд (МВФ) прогнозират, че страната ще има ръст на БВП от едва 5,8% през 2020 година. Това е доста под резултатът от 6,6% за 2018 година и очакваните 6,1% за 2019 година.

Икономиката на страната вероятно ще премине през експанзия от едва 5% догодина, смята Майкъл Петис

Хонконг

България застрашена след като рецесия удря световните икономики

Петте поредни месеца на протести в Хонконг успяха да „изпратят“ икономиката в техническа рецесия. Важните за нея индустрии, като туризма и търговията, са особено засегнати от размириците.

От Forbes посочват още няколко икономики, които се намират в затруднено положение и за които също има възможност да отчетат спад на БВП през следващата година. Това са Турция, Аржентина, Иран, Мексико и Бразилия. Развитието на първата от тях е от значение и за България, като южната ни съседка е най-големият ни търговски партньор извън ЕС с износ за първите седем месеца на годината в размер на 2,424 милиарда лева.

Вижте още:
Кристалина Георгиева срещу задаващата се буря в световната икономикаКак да управлява глобалната икономика при очертаващата се буря? Това е големият въпрос, на който нов…Oct 10 2019skafeto.com

Десетки кметове от Европа подписаха декларация за преход към нисковъглеродна икономикаСред тях е и градоначалникът на въгледобивната община Бобов дол 41 кмета от 10 въгледобивни района в…Oct 16 2019skafeto.com

Най-голямата икономика в ЕС губи €30 милиарда заради търговската войнаНай-голямата икономика в ЕС – немската щe претърпи загуби на €30 милиapдa oт pacтeжa cи пpeз 2019 гo…Oct 2 2019skafeto.com


loading...