преговорите за еврочленсто на Македония

Погрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС.

Това заяви новият специален пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар, цитиран от Свободна Европа.

Той каза, че са предложени някои добри решения за решаване на проблема и че САЩ ще продължат да настояват пред София за намиране на компромис.

“Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас”, коментира Ескобар действията на България, добавяйки, че това е стратегически императив за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС. Ескобар обяви, че би искал преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания да започнат тази година, като добави, че са го заслужили.

България по-рано тази година блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония в спор относно езика и исторически оплаквания. Ескобар каза още, че САЩ искат интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз да се ускори и ще се стремят да възобновят процеса. Същевременно македонският външен министър Буяр Османи призова българите да се самоопределят, за да бъдат вписани в конституцията.

“Северна Македония няма никаква дилема, че българската общност има свободата да изрази етническите и културните характеристики, но това не значи, че трябва да се отричат етническите и културните характеристики в страната”, каза Османи.

В интервю за македонската тв 24 Османи призова всеки, който се е почувствал дискриминиран или лишен от граждански права, да се обърне лично към него за съдействие. Османи обясни, че македонското правителство е било прозрачно за официално отправяните предложения в няколко редуващи се европейски председателства за решаване на спора с България – за краткото име, езика и регулирането на мониторинга за изпълнение на договора.

Виж още:Гръцките тайни служби са предотвратили опит за убийство на Зоран ЗаевГръцките тайни служби и правителството са предотвратили атентат срещу лидера на Северна Македония Зо…Sep 21 2021skafeto.com


loading...