Вальо Топлото

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Днес, когато е особено актуална темата за цената на парното и ще го има ли въобще през зимата, най-популярният бивш шеф на столичната “Топлофикация” ще научи до часове съдебното решение по поредното дело в живота си.

Валентин Димитров, който стана емблематичен с прякора си Вальо Топлото, в четвъртък ще бъде осъден или оправдан по най-големия процес срещу себе си – за пране на 12 млн. лева и данъчни престъпления в размер на 2 млн. лева, пише 24 часа.

Делото е в съдебна фаза от 3 септември 2009-а, а на 4 август 2022 г. ще приключи едва на първа инстанция в Софийския градски съд. Очаква се съдия Петя Крънчева да обяви решението си в 9,30 часа.

По това дело Вальо Топлото беше подсъдим заедно с майка си Цеца Димитрова, станала известна като баба Цеца, но тя не доживя да узнае развръзката и почина на 86-годишна възраст.

Поради кончината ѝ през 2011 г. процесът срещу нея беше прекратен. Той се водеше за укриване на 200 хил. лева данъци. Над 4 г. от живота на пенсионерката обаче минаха под знака на разследванията срещу сина ѝ, които през далечната 2006 г. започнаха много шумно.

На последното заседание по делото за пране на пари, което беше на 27 юли, прокуратурата поиска средното наказание, предвидено в закона. Според Наказателния кодекс за подобно провинение се дава между 5 и 15 години, така че средното е 10 години, а глобата е между 10 и 30 хил. лева.

Каквото и да присъди съдия Петя Крънчева, то няма да е окончателно, защото предстоят още две инстанции – апелативен и върховен съд.

Въпросът е обаче дали ще се стигне дотам, защото е на път да изтече абсолютната давност. За голяма част от престъпленията, за които Валентин Димитров е подсъдим, абсолютната давност за наказателно преследване изтече. Макар че тя е 22 години и половина, той е подсъдим за престъпления, извършени между 1999 – 2006 г., и погасяването по давност започна през 2021 г.

Процесът за пране на пари се проточи 13 години поради много причини. Сред най-честите бяха заболявания на адвокатите на Валентин Димитров или на него самия, смяна на защитниците – през годините се изредиха десетина, включително Вальо Топлото поиска и служебни, защото не можел да плаща, отсъствие на съдебни заседатели, командировки на съдията, отлагания поради молби на вещите лица, очакване на документи от Австрия, отсъствие на свидетели.

Справка в двете системи на Софийския градски съд показва, че в периода 3 септември 2009 -а – 27 юли 2022-а са се провели 101 заседания, някои от тях са били закрити. По същото дело през 2012-а Вальо Топлото поиска да сключи споразумение с прокуратурата, но до такова така и не се стигна. През 2014-а Висшият съдебен съвет (ВСС) дори извърши проверка за забавянето, а тогава бяха минали едва 5 години.

Още от България


loading...