пенсиите пощите

Сериозен ръст на пенсиите готви да предложи служебното правителство. Подготвя се към вариант за повишаване на парите за старост с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи социалният министър Гълъб Донев.

В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, идеята е да стане 1.35.

На следващия парламент и управляващи ще бъдат оставени поне два варианта за пенсиите, пише Монитор.

Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 или 2019 година, като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. Около три милиарда са необходими за това.

Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вариант ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери, каза Гълъб Донев.

Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1.35. Този вариант е по-евтин – необходими са 140 милиона лева на месец. Той ще доведе до средно увеличаване на пенсиите със 17 процента.

Виж още:Пенсиите: Сезират КС за дискриминация на възрастнитеОмбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд заради дискриминационна и несправедлива, споре…Jul 6 2021skafeto.com

Обсъждат вдигане на възрастта за пенсиониранеВъзрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота. Това предлага Съветът н…Jul 5 2021skafeto.com


loading...