Вера Су

Машинното отделение на товарния кораб „Вера Су“, който заседна край местността Яйлата, е наводнено, а корпусът на плавателния съд има пробойни. Така корабът вече не може да бъде спасен, а само да се предприеме акция за изваждане на потънало имущество. Това съобщи кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ на брифинг на морската буна в Каварна, след оглед на кораба от водолази, предава Дир.бг.

Машинното отделение е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран. Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънало имущество.

Корабът е в заседнало стабилно състояние, което не позволява да се пречупи. Няма как и да потъне повече, тъй като е изцяло легнал на дъното. Необходимите документи не са били иззети от водолазите, тъй като обстановката не е позволявала. При първа възможност ще бъде изкарано всичко, необходимо на прокуратурата.

Видеоматериалите и снимките, направени от водолазите, ще бъдат прегледани днес. От властите очакват корабособственика да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество.
Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен товарът, но операцията ще бъде много сложна.

„С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която „Морска администрация“ не може да покрие сама“, каза капитанът.

В огледа са участвали и двама души от екипажа, тъй като те най-добре познават плавателния съд. Най-оптимистичната дата за започване на операцията по разтоварване е 1 ноември.

Ще бъдат взети проби както от водата, така и от азотния тор, тъй като има съмнения, че в него има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване. Ще се разследва дали институциите са реагирали навреме и адекватно на ситуацията.

Ситуацията с плавателния съд се е усложнила през последните два дни заради лошото време и вълнението на морето.

Според синоптиците времето ще продължава да бъде дъждовно и вятърът ще продължава да бъде силен и през следващите дни. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник.

Виж още:Не дават на Динко да спаси „Вера Су“От Министерство на транспорта са отказали на Динко Вълев, който е искал да помогне за решаване на кр…Oct 11 2021skafeto.com

„Вера Су“ вероятно няма и черна кутияСпоред експерти корабът „Вера Су“ е стар и не е имал т. нар. черна кутия, която да помогне за изясня…Oct 10 2021skafeto.com

Инцидентът с „Вера Су“ – заради заспиване на вахтения?22 дни след засядането на кораба „Вера Су“ край Камен бряг, работа на място започват следователи от …Oct 11 2021skafeto.com

Диверсия или спасяване? Евакуираха моряците от заседналия кораб „Вера Су“Евакуираха моряците от заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. Те бяха изтеглени на брега посред…Oct 6 2021skafeto.com


loading...