Виденов

Жан Виденов се връща в политиката и заяви желанието си да участва на предсрочните парламентарни избори. “Има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП “Лявата алтернатива”, коментира Виденов в интервю за “Пловдив Прес” в понеделник. Това се случи точно ден преди да бъде разпуснат 45-ият парламент, да се насрочат предсрочни избори на 11 юли и да бъде назначено служебно правителство.

В посоченото съвпадение могат да се търсят доказателства, че намеренията на бившия премиер не са плод на спонтанна и емоционална реакция. Напротив – вероятно това е отдавна замислен ход, който Виденов след внимателна преценка е решил да предприеме.

Затова е важно да се видят мотивите, които Виденов излага като повод за създаването на новата формация, която смята да се яви на изборите в коалиция с други партии, между които на първо място е Съюз на комунистите в България. БСП вече няма бъдеще, казва той в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в БСП: “Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година.

Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.”

През последните години Жан Виденов не демонстрираше някакво присъствие в политиката. От времето на неговото управление през 1995-1997 година са минали около 25 години, пише Труд. Достатъчно, за да бъде забравен или напълно непознат за по-младото поколение в България. Затова ще напомним част от неговата биография.

Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност “Международни икономически отношения” в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език. Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995 и 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната, хората я наричат “Виденовата зима”, когато един долар достига 3000 лв. като обменен курс. След това се оттегля от активна политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Кариерата му е почти изцяло партийна. Още като студент е приет за член на Българската комунистическа партия (1983). Избиран е по време на следването си във вузовския комитет и в градския комитет на ДКМС. В V курс е капитан на отбора на института по бридж, който печели първенството на град Москва. А още като ученик е бил млада надежда във фехтовката. От 1985 г., след дипломирането си, Виденов работи в Пловдив – в предприятието “Биотехника” и по-късно в “Автоелектроника” (1989-1990). Веднага след завръщането си в Пловдив от 1986 г. работи в апарата на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).

В началото на 1990 г. е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП, а през ноември същата година – за член на неговото Председателство. През 1991 г. на конгрес е избран за председател на БСП, предложен от неговия предшественик Александър Лилов. Тогава в залата на опожарения бивш Партиен дом Виденов печели срещу Янаки Стоилов.

Виденов дълго време бива приеман за “наивника” в собственото си правителство, излъган от своите БСП приятели, но все пак до 2009 г. той остава в партията, свидетелстват негови съпартийци. Публичен факт е, че Жан не се разбираше с Андрей Луканов и до последно двамата отстояваха различни позиции. Известна е снимката му от поклонението пред убития Луканов, когато сянката му е надвиснала над ковчега на бившия премиер. През 2009 г. Виденов обявява, че е напуснал БСП поради несъгласието си с политиката на нейното ръководство и на правителството на Сергей Станишев. По същото време става известно, че под негово влияние в Пловдив се развива комунистическата младежка радикална организация “Че Гевара”, която взима дейно участие в протестите от февруари 2013 г.

От всичко казано дотук, може да се предполага, че Жан Виденов ще се опита чрез новата формация да заеме позиция в крайното ляво. Което през последните години практически отсъства от парламентарния живот в България. Дали ще успее – въпрос на тактика и на време. Все пак до предсрочните избори на 11 юли има само два месеца.

Отказва среща със Сорос

Жaн Bидeнoв e пъpвият пoлитик y нac, кoйтo кaзвa “нe” нa плaнa “Paн-Ът”, изготвен от американски икономисти за преход на страната ни към пазарна икономика още в началото на 90-те години на миналия век.

Пpoвoдник нa тoзи плaн y нac ce явявa и Джopдж Copoc. Тoй пoceщaвa Бългapия и лансира фoндaциятa си “Oтвopeнo oбщecтвo”. Дeйнocттa є e ocвoбoдeнa oт дaнъци, a Бългapия ce зaдължaвa дa изплaщa нa фондацията вcякa гoдинa пo 41 млн. лв. Cлeд кaтo идвa нa влacт, Жaн Bидeнoв заявява от тpибyнaтa нa Hapoднoтo cъбpaниe, чe нямa дa ce дaвaт пoвeчe тeзи пapи. Джopдж Copoc иcкa cpeщa c бългapcкия пpeмиep, нo тoй мy oткaзвa.

Явно е получил зелена улица

Жан Виденов ще остане в най-новата българска история с факта, че е най-младият премиер в политическата история на България. Освен това в един кратък период от време той създаде ситуация, в която бе спрян възхода на БСП, а с идването на СДС и Иван Костов на власт още не може да се съвземе. След това близо 25 години Виденов слезе от политическата сцена, беше преподавател. Сега явно отново се създава ситуация за него да започне нов политически проект. Тъй като в политиката случайни неща няма, това означава, че той вече е получил зелена улица и е ясно, че има сили, които искат чрез него да осъществяват някакви свои цели.

Проф. Нина Дюлгерова, експерт по геополитика

БСП може да се разцепи

Аз в никакъв случай не мисля, че освобождаването на хора, че връщането на надеждата е загуба. Играта тепърва ще бъде интересна с нареждане на карти. Виждаме вляво интересно съживяване и събуждане на Жан Виденов, което беше сензацията на вчерашния ден. Виждаме в крайнодясно консервативно-патриотично прегрупиране. Със сигурност следващият парламент няма да е като този… Сега след Българска прогресивната линия, и завръщането на Жан Виденов може да доведе до по-сериозно разцепление в БСП.

Доц. Алексей Пампоров, социолог

Всичко се е случило по сценарий

Имаше само един, така да се каже, бунт – през 1997 година, но той беше породен от това, че изчезна хлябът и хладилникът се оказа празен. Другата, моралната окраска, дойде по-късно. Днес обаче вече знаем, че всичко се е случило по сценарий. Виденов е бил бламиран от някакви кръгове в собствената му партия… Въобще, тази история е много по-сложна. Дълго време споделях черно-белия възглед за нея, защото бях участник на площада и ми беше много лесно да кажа: “Ние изметохме комунистите, тра-ла-ла…”

Явор Дачков, 2009 г.

Виж още:Жан Виденов се завръща с партия, ще участва на изборитеЕдна от най-спорните личности в най-новата история на България – премиерът от 1995 г. до 1997 г. Жан…May 10 2021skafeto.com


loading...