Вотът в чужбина

Коалиция ГЕРБ-СДС печели вота в България, следвана от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“. Коренно различен е обаче вотът в чужбина – българите зад граница подредиха политическите сили в различен ред.

При 80,86% обработени протоколи първа политическа сила зад граница е „Има такъв народ“ с 28,46%.

На второ място по гласове е „Демократична България“ с 16,71%.

Трета се нарежда ДПС с 16,00%.

Коалицията ГЕРБ-СДС е на четвърто място, като събира едва 8,87% от гласовете.

БСП е пета с 6,65%, а „Изправи се! Мутри вън!“ получават само 4,31%.

Висок процент от вота в чужбина печели и „Възраждане“ на Кодстадин Костадинов – 7.2%. Партията на Васил Божков БНО също има добър резултат – 5.2%, като за сравнение ВМРО събира само 1.5% актив. Всички останали са под 1%.

Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненада и партиите, и анализаторите. Досега за вота на младите българи в Западна Европа и САЩ основно се бореха десницата и ГЕРБ. Сега най-големият процент отива в партията на Слави Трифонов.

Изненада беше и голямата избирателна активност на българите в чужбина.
Младите българи в Западна Европа напълниха секциите. Фейсбук се наводни от снимки на опашки пред урните в Лондон, Мюнхен, Барселона.

Вотът в Белгия

Първа политическа сила в Белгия е „Има такъв народ“. Втора е „Демократична България“. На трето място се нарежда ДПС, четвърта политическа сила остава ГЕРБ. БСП е на шесто място. Избирателната активност е по-висока, в сравнение с 2017 година, когато са гласували около 4000 души.

Около 5500 са гласувалите българи по последна информация през вчерашния ден.

Вотът в САЩ

Спокойно и доста активно, но недостатъчно премина гласуването и на българите в Чикаго, съобщи кореспондентът на БНР Елена Цанева.

На Източния бряг са приключили с гласуването преди четири часа и половина. В Чикаго – преди 3 часа и половина. В 6.00 ч. българско време са затворили и секциите по Западния бряг – в районите на Лас Вегас, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и т.н.

„Българите в САЩ според моите изчисления, това, което наблюдавах в Чикаго, не са гласували по брой, който би могъл да промени съществено процентите. Мисля, че резултатите за Чикаго ще бъдат 3000 или малко над 3000 гласували, а общо за САЩ, съдейки по останалите 30 секции, ще бъдат някъде около 11-12 000“, прогнозира Елена Цанева.

В Синсинати, където избирателната секция е малка, броенето е завършено и там „Демократична България“ и „Има такъв народ“ са с еднакъв брой гласове, следвани от „Възраждане“ и ГЕРБ.

Впечатляващо в Чикаго е било, че много млади хора са гласували този път.

Виж още:Социолози: Нови избори са неизбежни, най-вероятно Слави ще ги спечелиИма нова картина в страната, доминира опозиционният вот, подчерта социологът Кънчо Стойчев в интервю…Apr 5 2021skafeto.com

Дилов-син: Слави бие ГЕРБ само в една секция – бургаския затворСлави Трифонов и партията му бият ГЕРБ само в една изборна секция и тя е в бургаския затвор. Аз там …Apr 4 2021skafeto.com

Политолози: Борисов е в обсада, Слави Трифонов държи ключа за правителствоВиждаме обективната картина на българското общество – фрагментирана, без способност да се формира мн…Apr 4 2021skafeto.com

Мая Манолова: С ГЕРБ – не! С ДПС – не! Слави не ни е конкурентЛидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова заяви по БНТ, че формацията по никакъв начин няма д…Apr 4 2021skafeto.com


loading...