Делта варианта ваксините

Европейската агенция по лекарствата обявиха, че две поставени дози от ваксините предпазват от Делта варианта на COVID-19. Всичко това става на фона на скок на регистрираните случаи на коронавируса. В Русия през тази седмица регистрираха черен рекорд от 697 смъртни случая само за ден.

На фона на тази статистика темповете на ваксинация в България осезаемо намаляха. От служебното правителство открито заговориха за евентуална нова вълна в началото на есента. Може ли да се завърне кошмарът на коронавируса?

„В момента сме в преходен период, рано е да се говори за следваща вълна, но в някои страни се забелязва намаляване на заразяване с Делта варианта на вируса“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS доц. Иван Иванов, микробиолог към НЦЗПБ.

Той добави, че при Делта варианта се очаква по-леко преболедуване, а ваксините са напълно ефективни и ще бъдат такива занапред.

Според него намаляването на случаите у нас се дължи на по-малко струпване на хората на едно място, а и отношението се е променило към самата зараза.

„Преболедувалите е напълно възможно да се разболеят отново, както с Делта, така и с други варианти“, каза още микробиологът.

Доц. Иван Иванов допълни, че от Делта варианта боледуват по-често младите хора и не може да се каже още дали този вариант ще бъде силно разпространен у нас, но трябва да се очаква внос на вирус по време на туристическия сезон.

Той бе категоричен, че в момента мерките са адекватни и няма нужда да се затягат.


loading...