лятна вълна Омикрон

Два елемента ни карат да сме предпазливи – първият е, че имаме не само Омикрон, но имаме Делта и Омикрон едновременно, а Делта протича значително по-тежко. Това каза за Bulgaria ON AIR ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

“ Вторият елемент, който имаме и не трябва да го забравяме – данните за по-ниска опасност на Омикрон идва от държави, които са с доста висока степен на ваксинация. В сряда бяха споделени данни от американско проучване, в което се вижда, че спрямо Делта рискът от постъпване в болница с Омикрон е 70% по-нисък, смъртността е 1/10 от тази на Делта. Изглежда, че Омикрон не е толкова страшен, колкото Делта. Вървим към вариант, в който ще имаме комбинация от няколко ваксини за няколко варианта, за да можем да покрием всички възможни „вариации“. В далечния Изток, които са шампиони в борбата с Ковид-19 – Тайван, Южна Корея, мерките остават. В момента имаме вариант, който е по-малко опасен от Делта, но никога не може да сме сигурни, че няма да възникне нова мутация, докато не спадне заболеваемостта“, допълни още д-р Илиев.

Д-р Илиев коментира още, че в момента боледуват доста повече деца: „Това е нещо, което се подценява. Всички данни за по-ниската вреда на Омикрон идват от възрастни. Но децата боледуват повече от Омикрон и не знаем какви ще са дългосрочните ефекти на вируса. Смъртността в България, съпоставена с тази в Германия, е 8 пъти по-висока. При предишните вълни можеше да сме по-предпазливи. В момента здравната система се справя сравнително добре. Но малко по-голяма активност от сегашното правителство нямаше да е във вреда, особено що се отнася до учениците.“

„Омикрон засяга по-малко белия дроб, но нямаме никаква представа как стои въпросът с т.нар. „Long COVID“, който е свързан с дългосрочните оплаквания – липса на концентрация, уморяемост, трайно намалена способност за извършване на тежки физически действия“, каза д-р Илиев.

Виж още:Господарят на мрачната вест Витанов: Триседмичният период на власт на Омикрон започваПисах вече, по тази карта ще започне да се появява червено в големи количества. Следващият регион, к…Jan 25 2022skafeto.com


loading...