Covid добавката

Философията на преизчисление на пенсиите, предложена от служебното правителство, е много проста – спазване на принципите на социалното осигуряване и запазване на модела такъв, какъвто той е разработен още през 1999-2000 г. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по БНТ.

Той поясни, че колкото по-голям е доходът, върху който сме се осигурявали, колкото по-дълъг е периодът на осигуряване, толкова по-висока ще бъде пенсията, която ще получаваме.

„Затова предложихме да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, така че да може участието в осигуряването да бъде отчетено и да носи много по-голям доход, отколкото моделът, който се предлага за преизчисляване при средноосигурителен доход, защото лицата, които попаднат по този модел, няма да имат принос към него“, каза Гълъб Донев.

Социалният министър обясни, че средният процент за страната ще бъде 12.5. Социалната пенсия ще нарасне с 14.3%, минималната пенсия ще нарасне с 13.3%, съответно с по-малък процент ще нарасне максималната пенсия, която ще бъде ограничена с таван до 1 500 лв.

С модела, който предлагат, почти запазват размера на трансфера от държавния бюджет към ДОО за тази и следващата година.

Министър Донев увери, че няма да се увеличи дефицитът в НОИ, ако се спазват принципите, и по този начин ще се гарантира стабилност на системата и постепенно намаляване на необходимия дял от държавния бюджет.

Виж още:Пак проблем с пенсиите – добавката за бедност ще се дава по неясни критерииАко народните представители припознаят желанието на служебното правителство наесен да няма пенсионер…Aug 3 2021skafeto.com

Важно за пенсионерите – ето кога започва плащането през август и ще има ли отново добавка от 50 лв.?НОИ разпространи съобщение относно изплащането на пенсиите през август, пише Монитор. Ето какво гла…Aug 2 2021skafeto.com

Всички пенсионери са обхванати от предложеното увеличение„Това, което предлага служебното правителство, е всички пенсионери да получат повишение от средно 12…Jul 26 2021skafeto.com


loading...