заспиване на вахтения

22 дни след засядането на кораба „Вера Су“ край Камен бряг, работа на място започват следователи от Националната следствена служба. Пред журналисти от НСлС потвърдиха, че има съмнения за унищожаване или манипулиране на част от документацията на кораба. Според досега събраните доказателства до инцидента вероятно се е стигнало след заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, съобщава Дир.бг.

„Вина със сигурност носят 2-ма човека, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо“, обясни следовател Иво Ангелов.

Дълго време екипажът на кораба, заседнал край Камен бряг, не искаше да напуска плавателния съд, но в края на миналата седмица бе евакуиран.

Търговският кораб „Вера Су“ заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът е от 9 души.

Досъдебното производство за произшествието на кораба протича в три направления.

Основният текст е за престъпление по транспорта – какви са причините, довели до засядането на плавателния съд.

Следователите трябва да изяснят дали действията на оправомощените български органи са били адекватни, навременни и компетентни и дали не е проявено бездействие.

Ще се разследва и дали има замърсяване на морската вода и нанесени щети на природата с оглед на товара на кораба – амониева селитра.

Баржи от пристанище „Варна“ са в готовност да потеглят към бедстващия плавателен съд, за да поемат товара му и да го извозят до пристанището в Балчик.

Виж още:„Вера Су“ вероятно няма и черна кутияСпоред експерти корабът „Вера Су“ е стар и не е имал т. нар. черна кутия, която да помогне за изясня…Oct 10 2021skafeto.com

Диверсия или спасяване? Евакуираха моряците от заседналия кораб „Вера Су“Евакуираха моряците от заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. Те бяха изтеглени на брега посред…Oct 6 2021skafeto.com

„Вера Су“ потъва, разбра се защо екипажът отказва евакуация„Вера Су“ е потънал още повече, съобщи БНТ. Екипажът отказвал да се евакуира заради неизплатени запл…Oct 3 2021skafeto.com


loading...