здравно-информационна система

Премиерът Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг, че до няколко месеца ще изградим национална здравно-информационна система, предава Дир.бг.

Правителството представя мерки по Постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.

В началото на брифинга премиерът Борисов заяви, че министър Ананиев издава заповед утре от 19.00 часа да падне карантината за Банско, но градът остава в условията на правилата, които са наложени за цялата страна.

Борисов съобщи и резултатът от днешната среща на вицепремиера Томислав Дончев и началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски със Светия Синод. Всички богослужения ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса, стана ясно след срещата.

Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии заяви, че подаряват 15 000 часа на специалисти, представени в тяхната асоциация, за да бъдат използвани за създаване и подобряване на системи, за да може държавата след кризата да излезе със системи – едни от най-добрите в ЕС.

Пламен Цеков, член на Асоциацията за бизнес и технологии заяви, че те принципно са ориентирани към износ. „Тук искаме да заложим на принципа помогни на държавата, ако искаш и тя да ти помогне. България има много добри it специалисти“, каза Цеков.

Ивайло Смолов също от асоциацията заяви, че за 24 часа са получили подкрепа и на други компании.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че така в срок от няколко месеца ще може да се изгради национална здравно-информационна система, с модулите електронно здравно досие, електронна рецепта, информирано диагностициране. Това в момента е приоритет каза Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Кризата не е само премеждия, но ражда и възможности. Ние поемаме протегнатата ръка с признателност. Считаме, че благодарение на тези 15 000 човеко-часове дарен труд, най-важното, което можем да направим, е най-сетне в срок от няколко месеца да изградим националната здравно-информационна система. Това в момента е приоритет. Електронно здравно досие, електронна рецепта ще са част от модулите на тази система.

Една година е отнело на Министерството на здравеопазването възлагането на тази поръчка и опитите им са били безрезултатни. Сега това ще се случи бързо и това ще има ефект по отношение на най-засегнатата система в ситуацията.

Това не е единственото предложение за подкрепа от този род. Има още едно. Други компании пък са създали продукт, сходен с тези в Корея и Израел, който да помага на медицинските власти и МВР за следене на спазването на карантината и контрол над болните. Приложението ще бъде представено през следващите дни, каза Дончев.

Министър Кирил Ананиев заяви, че се надяват до ноември да разполагаме в пълнота на електронно здравеопазване. „В началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване“, заяви здравният министър.

Вместо да искат от държавата, защото са акумулирали като добри стопани средства, когато е имало бум на it технологии – да си запазят работниците. Вместо да си седят вкъщи, предлагат да направят електронната здравна карта“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Виж още:Бойко Борисов: Не си играем на жмичка, за да надхитрявате властта (ВИДЕО)Някои българи май обичат да играят на жмичка! Ограничителните мерки си важат и хората вече са много …Mar 30 2020skafeto.com

Борисов: Парите стигат за около 3 месеца, трябва да сме дисциплинираниПремиерът Бойко Борисов обяви, че България е готова да иска кредит от Международния валутен фонд, в …Mar 28 2020skafeto.com

Борисов за решенията на ЕС за борбата с COVID-19: 13-а точка не е добра, нека умниците да я коментиратТвърдо ще противодействаме на дезинформацията. Това обеща премиерът Бойко Борисов по време на извънр…Mar 27 2020skafeto.com


loading...