изборният ден

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че е невъзможно в 13-часов избирателен ден всички гласоподаватели да упражнят правото си на вот, а изборният ден ще продължи 20 часа, ако няма достатъчен брой машини.

Пред БТВ той обясни, че дори да се съкрати времето до 2 минути, пак ще се получи невъзможна ситуация.

„В секциите в града средното количество гласоподаватели е около 800 в една секция. При резултатите от последните избори почти 50% са гласували, това показва, че минимум толкова се очаква да упражнят правото си на вот и на тези избори. Т.е. при 400 гласоподаватели, реално упражнили правото си на глас, ако целият процес на гласуване от влизането до излизането от изборното помещение трае около 3 минути, това са 20 часа. Невъзможно е в 13-часов избирателен ден всички гласоподаватели да упражнят правото си на вот“, категоричен бе плевенският градоначалник.

Според Спартански коментарите за гласуване с машини за 10 секунди отчитат техническото време на грамотен избирател при работеща перфектно машина, които са необходими той да маркира на дисплея вота си, но не отчитат времето, в което той ще отиде до комисията, ще му сверяват данните и останалите процедури.

„Аз самият съм гласувал 4-5 минути с машина, защото тя не беше в изправност. Трябваше няколко минути, за да се задейства и отговаря на командите. Моят въпрос е как с по една машина, които имаме в секциите с до 1000 избиратели, те ще гласуват. Трябва да има поне две“, каза още кметът на Плевен.

Той допълни, че е привърженик на машинното гласуване, защото по този начин много ще се ускори отчитането на резултатите, но то трябва да бъде направено по адекватен начин с достатъчно техника.

Виж още:Новият премиер Стефан Янев: Без празни обещания! Главната цел е да има честни избори„Благодаря за доверието. Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорно…May 12 2021skafeto.com

Жан Виденов се завръща с партия, ще участва на изборитеЕдна от най-спорните личности в най-новата история на България – премиерът от 1995 г. до 1997 г. Жан…May 10 2021skafeto.com


loading...