инцидентите с младите шофьори

За инцидентите с младите шофьори сме виновни всички. Като започнем от възпитанието в семейството, минем през обществото, което възпитава децата в недобра ценностна система, през шофьорски курсове и завършим с изпитите. Това каза за Euronews Bulgaria автоинструкторът Митко Трайков по повод трагичния инцидент от столичния бул. „Сливница“ с две жертви.

След като това момче е получило шофьорска книжка, трябва да се замислим как изпитващият го е допуснал. Опитните изпитващи могат да разпознаят агресивните шофьори дори само за 20-30 мин., колкото трае изпитът. Проблемът е, че няма добър подбор на изпитващи, затова и корупцията там е на високо ниво – за получаването на шофьорски книжки.

Трябва да се види това момче как е взело изпита – да му се прегледа записът. Записите се пазят три месеца, той скоро е взел книжка, значи записът би трябвало още да не е изтрит.

Навремето като станеше катастрофа с млад водач се изискваха обяснения от инструктора и изпитващия – как е бил обучаван, какво му е било поведението по време на курса и изпита. За съжаление сега не се търси отговорност от инструкторите и изпитващите.

По повод идеите за ограничения на младите водачи, Трайков каза, че трябва да се прави разграничение между млад и нов водач. „Представете си един човек, който е взел книжка на 40 г. и трябва да вземе баща си, който е на 70 г. с него, за да закара детето си до болницата. Не е добра идея това.“

Според него работещата мярка ще е да се започне от подготовката на инструкторите, изпитващите, но и подготовка на децата от училищна възраст за начин на мислене на пътя.


loading...