Кантарджиев

„От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората“, заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

За тези, които биха се интересували от доходите му, професорът предложи да погледнат данъчната му декларация, която е публична (като заемащ длъжността директор на НЦЗПБ).

Наскоро синдикалният експерт, вече и политик, Мика Зайкова, каза, цитирана по време на предаването да казва, че те (в Националния оперативен щаб) взимали по 30-35 000 лева заплати, немислими дори за елитните IT специалисти в България.

„Не съм взимал от щаба 35 000, ако съм – трябва да имам към 450 000 лева по сметки, което лесно може да се провери“, каза в отговор проф. Кантарджиев.

„Учудвам се, че такава интелигентна жена като Мика Зайкова може да каже такива неща. По време на коронавируса взимах заплата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести“, добави медикът като отбеляза, че не е чул или прочел изказването.

„Истината е, че заплатата ми е 3700 лева. Няма нищо срамно при моите отговорности. Не е като на IT специалистите, както явно са ни сравнявали“, отбеляза проф. Кантарджиев.

„Лекарите не можеш да ги сравняваш с IT специалистите. Ние по-малко ли трябва да взимаме“, пита той и добави: „Никъде по света не е така“.

„В рамките на шегата, сина ми се обажда и ме пита „нали уж сме си много близки, защо криеш, че сме богати“ и имаме пари за имение“, споделя професорът.

На въпрос откъде идват подобни атаки проф. Кантарджиев отговори, че ако се държиш така, че да се харесваш на всички, 30% не те харесват. Ако приказваш това, което мислиш и смяташ за вярно, няма да те харесват 40%. За едни 10% не бива да правиш компромис със съвестта си, затова трябва да казваш каквото мислиш, но и да мислиш какво говориш, коментира проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев отново напомни, че най-важното продължава да бъде ваксинацията на хората, за него най-неприятно ще бъде, ако останат много неваксинирани, тъй като това ще попречи сигурността в обществото като цяло.

Той бе категоричен, че в България няма да се хвърлят излишни ваксини, а е напълно възможно да помагаме на други държави, тъй както е предвидено подобно действие и от Европейската комисия.

Специалистът информира, че, ако не се промени вирусът, трета имунизация не е необходима, а според него ваксините имат поносими странични ефекти.

Виж още:Проф. Кантарджиев: Може да имунизираме децата с ваксината на „Пфайзер“„Призовавам хората да се ваксинират“ – заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни…May 29 2021skafeto.com


loading...