Кантарджиев лятото

Краткият инкубационен период на варианта Омикрон е проблем, защото по този начин заразата се разпространява по-бързо – това каза за БТА Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столичната община. По думите му, инкубационният период на този вариант е два до три дни, като в това време заразеният започва да кашля и да киха, отделяйки вируса.

„До дни, вероятно, разпространението на Омикрон ще се увеличи заради събирането на хора през изминалите празници, посещенията на курортите, и сред завръщащите се от чужбина“, допълни той.

„Комбинирана зараза – грип с коронавирус, е възможна, но изключително рядко се случва. При Омикрон категорично се установи, че по-трудно заразява белодробната тъкан, което е добре, и точно заради това, че „няма афинитет“ към белодробната тъкан, протича леко“, добави той.

Според него най-големият проблем сега е временната нетрудоспособност на заразените, тъй като хората не са тежкоболни, но не са на работа за около десет дни.

„Трябва да се вземат мерки отсега“, подчерта Кантарджиев. „Пред следващата седмица ще е ясен процентът на нарастване на броя на болните. Засега се увеличават случаите на разпространение на Омикрон, макар и слабо, в София-град, в Перник, Благоевград и Софийска област“, посочи проф. Кантарджиев.

За заразяването с Омикрон на ваксинирани и с бустерна доза ваксина проф. Кантарджиев смята, че два-три дни заразените ще отделят вирус, който обаче ще бъде в много малко количество и ще го преболедуват с хрема, кихане и предимно главоболие.

„По време на среща в Министерството на здравеопазването днес, която премина в приятелски и добронамерен дух, не е ставало въпрос за затваряне на детски заведения или училища. Всички бяхме единодушни, че трябва да запазим здравето на децата, без да спираме учебния процес, особено за най-малките. Деца, които се оплакват от болки в гърлото, имат хрема или повишена температура, не бива да ходят на училище“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Виж още:К-19: Рекорд и у нас – 6252-ма нови заразени за денонощие6252-ма са новите заразени с коронавирус през изминалото денонощие, от тях 73,34% са неваксинирани. …Jan 5 2022skafeto.com


loading...