кожухарова нова

Броят на положителните тестове намалява, но пък Европа е отново в центъра на пандемията. Много е рано още да говорим за разхлабване на мерките. Сега основното е хората да се тестват. Това коментира в ефира на NOVA проф. Мира Кожухарова.

„Мярката със зелените сертификати не е задължителна все пак. Този, който не желае и иска да си е затворен не е длъжен. Имаме свободен избор“, казва тя.

По думите й зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. „Сертификатът дава възможност за свободен избор“, убедена е Кожухарова.

„На въпроса дали антителата ще станат вход за зелен сертификат – не мога да отговоря. Аз не съм епидемиолог. Темата се обсъжда. Това, което мога да кажа е, че наличието на антитела не предпазва хората“, коментира експертът.

„Двете дози са много ефикасни. Но има основание да се дава сертификат и на първа доза, но втора доза вече дава дълготраен имунитет. Третата доза е полезна за възрастни хора и хора с много отслабен имунитет“, каза проф. Кожухарова.

„Тестването не крие рискове за децата. Факт е, че сега училищата са затворени. Те ще бъдат отворени когато бъде осигурена сигурност“, обясни професорът.

„Важно е да се ваксинираме, защото само така можем да се справим с пандемията. На този етап няма да има пълен локдаун“, завърши тя.

Виж още:Д-р Аспарух Илиев: Мерките не са ефективни, необходим е локдаун за седмица-две„Мерките не са ефективни, не се спазват реално. Това е въпрос на организация. Затварянето на всичко …Nov 4 2021skafeto.com

Витанов: Дифузното разпространение спря да расте, приказките за локдаун постепенно ще затихнатДнес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3.Тази сутрин е 1.13. Как…Nov 1 2021skafeto.com

Проф. Аргирова: Стигнахме пика, учениците могат да се върнат, може да избегнем локдауна„Аз мисля, че стигнахме пика на четвъртата вълна. Струва ми се, че до края на тази седмица ще имаме …Nov 2 2021skafeto.com


loading...