609 заразени

От вчера гражданите имат възможност да получават зелен сертификат след лабораторен тест за антитела. Изискването е стойностите на Anti-SARS-CoV2 IgG да надхвърлят 150 BAU/ml. Удостоверението може да се получи на място в съответната лаборатория. А, както правят повечето граждани, и да се изтегли от портала his.bg. Онлайн операцията изисква да се въведат предоставения от лабораторията референтен номер (НРН), плюс ЕГН и номера на личната карта.

За да бъде всичко наред обаче, лабораторията трябва да е успешно свързана с националната информационна система. Тестове, направени извън България или в лаборатории, които все още не са свързани със системата, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на документа. Затова Информационно обслужване препоръча гражданите най-напред да проверят дали избраната от тях лаборатория е свързана със системата.

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване. Важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница. Удостоверението за наличие на антитела е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат, пише Сега.

В документа се съдържат всички задължителни атрибути – QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

Близо 2.4 млн. е броят на изтеглените COVID сертификати от електронния портал до момента.

НА ТЕРЕН

В лабораториите днес нещата изглеждаха различно. Имаше такива, които не бяха свързани със системата и гражданите не можеше да се тестват. Това, разбираемо, причини неудобства на хората. Други лаборатории пък не връщаха желаещите. Тестовете са на цена 20-30 лв. От русенска лаборатория предупредиха за друг евентуален скорошен проблем. „До следващата доставка при нас, която е на 18-19-и, имаме около 170 теста. Не е сигурно дали ще стигнат“, заяви пред БНТ Емилия Бочкова, началник на клинична лаборатория в ДКЦ- 1. В повечето градове бе отчетен интерес към тестването.

Виж още:Ето за кои три групи хора ще важи зеленият сертификат за антителаОт утре – 11 ноември, у нас ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на анти…Nov 10 2021skafeto.com


loading...