лена дипломати

„Има две писма на Лена Бориславова до Външно министерство с указания за изгонването на руските дипломати“, съобщи по Нова нюз лидерът на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, за да онагледи твърдението си, че решението е било еднолично взето от премиера в оставка.

Той вече е разговарял с външната министърка в оставка Теодора Генчовска по скандала и тя му е обяснила, че на Съвета по сигурността към премиера от Външно са предоставили докладите на службите, но решение на него не е било вземано.

Именно на този съвет Кирил Петков е издал устно разпореждане на шефа на ДАНС да прави списъци, потвърди Тошко Йорданов в коментар на получената информация от вчерашното изслушване на шефовете на служби и на премиера в пленарната зала.
По думите му службите са идентифицирали много по-малка група от служители на руското посолство за евентуално изгонване, а от тях пък още по-малка група са били дипломати.

„Службите потвърдиха, че има подобни основания за много по-малка група от 70“, каза още Тошко Йорданов. „А те махат учители, готвачи, чистачки… Голямата група са случайно попаднали, предполагам, че са ги събирали от плажа на Слънчака, защото на Киро му трябва бройка“, коментира лидерът на групата на ИТН.

Според него няма как президентът да е знаел какво възнамерява да направи премиерът в оставка.

„Имало е доклади на службите, но това, което направи Кирил – самоволно да изгонят за три дена, дълбоко се съмнявам, че го е знаел президентът. Г-н Радев със сигурност не е знаел какво смята да прави Кирил, службите са подали за много по-малка група хора“, категоричен е Тошко Йорданов.

Той добави, че не е проблемът в експулсиране на дипломати, когато има основания за това.

„Проблемът е в самоволните решения на Кирил Петков. Това е едно от поредните му. Ние го говорим отдавна, БСП го откриха оня ден. И тук идва любимата реплика на Трифонов – „аз нали ви казвах“, заключи депутатът от ИТН.

В отговор на въпроса при какви условия биха преговаряли за нов кабинет с ПП, Йорданов повтори позицията на партията.

„За да започнем преговори, първо трябва да ни поканят. Второ, Кирил и Асен не трябва да са предложени като никакви. Оттам нататък има много неща, които трябва да се уточнят, като програма… И ако всичко мине в нормален тон, да, но ако двамата са предложени, разговорът ще приключи, преди да започне“, предупреди Тошко Йорданов.

Той повтори, че няма как да знае как ще се отразят на резултата на ИТН скандалите с ПП покрай напускането на коалицията.

„Какво ще стане на изборите, не знам, но постъпваме принципно – каквото сме казали, го изпълняваме. За да постъпваме така, значи си поемаме риска.

Виж още:В Русия: Срамота! Българи, вие сте различни!Някогашните приятелски руско-български отношения преживяват безпрецедентна криза, пише руският в. „К…Jun 29 2022skafeto.com


loading...