малък премиер

Защо на тези среща на държавни глави са поканили един малък премиер като мен, оставям да коментират анализаторите, които ме анализират от сутрин до вечер. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов при завръщането си от Истанбул.

Министър-председателят определи вчерашния ден като изключително важен за България. Този коментар той направи пред журналисти на летище София след прибирането си от церемонията по официалното откриване на „Турски поток“.

По думите на Борисов това е важен ден и за българо-американските отношения, давайки за пример днешния Стратегически диалог между двете страни.
„Това е стратегически ден за поне следващите 10 години“, изтъкна Бойко Борисов. Той добави, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България в газоразпределителната система на Европа. Освен това страната ни си запазва стратегическо си положение във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура.

Според премиера най-важното, което хората ще усетят е, че след като президентът на САЩ е разпоредил, вече се работи по падането на визите.

България, заедно с държавната енергийна компания на Гърция, е станала акционер с 20 процента в терминала за втечнен газ в Александруполис, изтъкна премиерът.

„България активно изгражда интерконектора с Гърция и развива своята газопреносна система с т. нар. „Балкански поток“, заяви още Бойко Борисов. Той уточни, че по „Балкански поток“ ще тече природен газ от Русия, Азербайджан, както и втечнен газ. Освен това всеки, който може да достави до тази газоразпределителна мрежа в посока не само Изток-Запад, но и Север-Юг, ще може да се възползва от този проект. Именно с този стратегически ход, който България е направила, страната ни ще се възползва от транзитните такси за десетки години напред, отбеляза Бойко Борисов.

Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел. Както и приятел на Тръмп, коментира Борисов и допълни: „А за това защо на тези среща на държавни глави са поканили един малък премиер като мен, оставям да коментират анализаторите, които ме анализират от сутрин до вечер“.

Премиерът каза още, че руският президент го е похвалил за самолетите F-16 блок 70 – били много добри.

„Информира ме, че започват учения в Черно море. Аз му казах, че F-16 блок 70 още не са дошли, да не се притеснява той. Но беше много добронамерен. Похвали ме за тях, каза, че действително са много добри самолети. Разбира се, президентът Ердоган хвалеше неговите, защото те купиха такива. Една хвалба падна там кой какви самолети има. Накрая президентът Вучич каза: „Аз си купих ракети, за да свалям самолети“.

По думите на Борисов, по темата Иран и Ирак е изразена голяма загриженост.
„Както и всички останали и се надяваме с водеща роля на ЕС, с водеща роля на НАТО и на всички страни, които не желаят да гинат невинни хора, не желаят тези военни конфликти да продължават. Даже се пошегувах с тях, когато Турция свали руския самолет, в Турция руските туристи колко бяха наброй“, каза още Борисов.

Той изтъкна, че мирът за региона носи само просперитет.

Виж още:Путин, Ердоган, Борисов и Вучич пуснаха „Турски поток“Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Тайип Ердоган, официално откриха газопровода „Турс…Jan 8 2020skafeto.com

Прозрение на Бойко Борисов за историята: Когато се изстрелват ракети, не е най мирното времеКогато се изстрелват ракети, не е най мирното време! Това историческо прозрение за идните поколения …Jan 8 2020skafeto.com


loading...