бсп петков

81,5% от социалистите избраха на вътрешния избор Корнелия Нинова да оглави БСП за втори мандат. Това стана ясно от брифинг на партийната ЦИК. Глас в нейна полза са подали 43 228 социалисти. Основният ѝ опонент Кирил Добрев е спечелил доверието на 7 914 леви, което е 14,9%. На трето място е Красимир Янков, за когото са гласували 1 118 социалисти. За Валери Жаблянов вот са подали 1,4% от социалистите. Избирателите с право на глас в партията са 80 236. От тях са гласували 53 807. Избирателната активност е над 67%.

Според председателя на ЦИК на БСП социалистите показали активност и че партията е демократична. Те показаха със своята активност, че желаят те да избират председателя на БСП, изтъкна той.

Изборът за председател на БСП беше честен, категоричен бе Войнов. Всички кандидати били с равни условия в лидерската битка. Организацията на вота била перфектна.

„Българските социалисти показаха, че могат да проведат, да организират и да довършат докрай един наистина исторически и революционен избор за председател на БСП. За първи път в историята на партията и за първи път в България – довършен докрай такъв избор.“ Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на БСП, пред Би Ти Ви.

„Социалистите показаха, че могат – без пари, без заплати, без професионално назначена изборна администрация – да проведат един честен избор. Те се събраха, на добра воля и по собствена инициатива, гласуваха, агитираха и направиха един европейски и демократичен избор. Г-н Борисов може да гледа и да се учи от вчерашния ден и, дай Боже, някой ден неговата партия да стигне до това ниво – членовете да избират, а не той сам да се самоназначава“, каза още той.

По думите на Свиленски в изборния ден не е имало нито манипулации, нито грубости, нито контролиран или купен вот, а само – социалисти избират социалисти: „Те са си дали живота за тази партия и е обида към тях да се твърди, че вотът е по някакъв начин манипулиран. Още по-лошо е, че тези обвинения идваха от някои от кандидатите за председател.“

„Г-н Добрев, г-н Жаблянов и г-н Янков са на първо място социалисти и от днешния ден ще започнем всички заедно да работим за това – БСП да победи на следващите парламентарни избори“, убеден е Георги Свиленски.


loading...