вторите пенсии

Пенсиите ще бъдат фиксирани на сегашните нива поне до средата на 2022 г. Това стана ясно по време на поредните преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ за политиката на евентуален нов кабинет, предава Труд.

Първоначално от БСП предложиха механизъм за актуализиране на пенсиите. Но по време на дискусиите стана ясно, че промените не могат да бъдат направени сега, най-малкото защото не е ясно колко са необходимите средства. Освен това дори да има разчети, няма да има достатъчно пари в бюджета. “Остойностяване на нови мерки в бюджета за 2022 г. е почти невъзможно”, заяви Асен Василев от ПП.

Затова Асен Василев предложи в програмата на евентуалното бъдещо правителство да запишат, че от 1 януари 2022 г. пенсионерите няма да получават по-малко отколкото в момента. Сега минималната пенсия е 300 лв., но дават и допълнително по 120 лв. на всеки пенсионер заради кризата. Така пенсионерите взимат общо поне 420 лв. Предишният парламент реши от 25 декември 2021 г. минималната пенсия да стане 370 лв. Освен това коефициентът за тежестта на всяка година трудов стаж при определяне на пенсиите да нарасне от 1,2 на 1,35. Това ще доведе до повишение на пенсиите с 12,5%, но ще отпаднат допълнителните 120 лв. Затова от началото на 2022 г. много пенсионери ще взимат по-малки суми, ако действащите в момента правила не бъдат променени. Но какво ще бъде направено, така че парите за пенсионерите да не бъдат намалени от януари, не стана ясно по време на преговорите. Възможно е ново увеличение на минималната пенсия и индексиране на останалите пенсии. Или да продължи отпускането на суми към пенсиите.

Да бъде запазен досегашният модел за индексиране на пенсиите по швейцарското правило, предложи Асен Василев и никой от присъстващите не възрази. Това означава, че от средата на 2022 г. пенсиите ще бъдат увеличени както досега – с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година.

Същевременно всички евентуални промени в пенсионната система ще бъдат отложени. Участниците в дискусията се обединиха около идеята в рамките на шест месеца да бъде направен анализ на пенсионната система и да бъдат предложени промени, така че плащаните по време на трудовия стаж осигуровки да имат по-голямо значение за размера на пенсията, а същевременно пенсията за замества по-голям процент на доходите на човек преди пенсиониране. В момента средно за ЕС пенсиите са около 70% от доходите на хората преди пенсиониране, а в България са само 35%. Как може да бъдат осъществени и двете цели не стана ясно.

Но беше приета конкретна идея, която да стимулира хората да работят и след като навършат годините за пенсия. Ща се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж след като човек получи право на пенсия.

Минималната заплата да бъде процент от средната заплата за страната, решиха още участниците в дискусията. Максималният осигурителен доход също ще бъде определян от размера на средната заплата и ежегодно ще расте с повишаване на възнагражденията. Същото ще важи и за минималното обезщетение за безработица. Тези промени да влязат в сила след консултации със синдикатите и работодателите, решиха участниците в срещата. Но работодателите вече заявиха, че са против увеличение на минималната заплата и на максималния осигурителен доход.

Виж още:Кой има право на пенсия за втора категория трудКатегорията на труда при пенсиониране се преценява от НОИ въз основа на данните от оригинални докуме…Nov 22 2021skafeto.com

Ето с колко скачат пенсиите от КоледаОт 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повли…Nov 22 2021skafeto.com


loading...