потокът от украински бежанци

Драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от страната през ГКПП „Дуранкулак“, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.

От 8.00 часа до 18.00 часа вчера в посока Румъния са се отправили 35 автобуса, а у нас влязъл само един с около 50 души, съобщи БНТ.

За предходното денонощие напускащите страната автобуси са били 38, а пристигащите – четири. Броят на бежанците, които отпътуват с този транспорт също се завишава, съобщават от Гранична полиция.

Данните от граничните пунктове с Румъния показват, че от 16 до 22 май влезлите у нас украинци са били 9500, а излизащите са 13 000 души, докато през последните седем дни у нас са потърсили подслон 8000, а са си тръгнали 18 000, основно през „Дунав мост“ и граничен пункт „Дуранкулак“.

Наблюдава се тенденция пристигащите автобуси да превозват по 10-15 души, докато на връщане се прибират пълни.

Председателят на Държавната агенция на бежанците Марияна Тошева уточни пред БНР, че много украинци са напуснали хотелите по Черноморието с автобуси и със собствени автомобили.

Виж още:Шефката на украинските организации в България: Елхово? Мерси, по-добре в УкрайнаОлена Коцева оспори думите на Калина Константинова: „Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки …May 31 2022skafeto.com

Пристигнаха първите бежанци в Сарафово и Елхово! Украинка проплака: Ама това е затворЗапочна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, к…May 31 2022skafeto.com


loading...