Това е македонското менте, написано на несъществуващия по онова време "книжовен македонски език", от което не само е отпаднал дразнещият в Скопие текст "за обединението на България", но и са преправени фамилиите на загиналите герои, за да не звучат като български, а като македонски с наставки "-ски" вместо "-ов" и "-ев". Освен това стихът на Ботев "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" е преведен на "македонски"

Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля огласи писмо, което е изпратил до посланиците на държавите от ЕС в Скопие и до президента на България Румен Радев за груби манипулации по време на преброяването на населението в РС Македония. Гражданите с българско самосъзнание са подложени на тормоз да не се идентифицират като българи, а заявената им етническа пренадлежност бива преправяна от чиновниците в държавната статистическа служба, алармира Сега.

„Този административен натиск върху нарастващ брой граждани има за цел да подмени резултатите от нашата самоидентификация по време на настоящото преброяване на населението – първото от 20 години, което режимът беше принуден да организира. Ясно е, че целта е да се създаде погрешното схващане, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не държавотворен компонент в нашата Родина.

Предизвикателствата, пред които всички сме изправени, пораждат силно чувство на недоверие в демократичните резултати от преброяването, като по този начин хвърлят и сянка на отхвърляне върху още отсега оспорваните бъдещи резултати“, се казва в писмото.

След това са изброени нарушенията, извършвани от преброителната администрация:

На много места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрират като „македонци“.

Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко обиждани и омаловажавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии.

Имаме случаи, в които ако един член на семейството (първият регистриран) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като „македонци“. Имаше много оплаквания от тези действия, но само една символична част от тях бяха успешно коригирани. Доказателства за тази широко разпространена проблемна практика могат да бъдат намерени в официалната електронна поща на Държавната статистическа служба на РС Mакедония.

В най-драстичните случаи, от хората, които се обявяваха за българи, беше искано да предоставят български държавни документи, паспорти и т.н. като „доказателство“, за да ги регистрират като такива (по-голямата част от македонските българи нямаме българско гражданство). Впоследствие тези хора бяха регистрирани като македонци, под предлог че не могат или не смеят да представят такъв документ.

Поради неправилно функциониране и блокиране на електронното приложение много преброители взимаха данните на лист хартия и след това ги въвеждаха в приложението в отсъствие на гражданите, като подменяха българската самоидентификация на лицата с „македонска“.

В самите преброителни комисии, включително и чрез председателя на ДСС (в частните му устни указания) се ширеше негативна антибългарска енергия и нетърпимост по отношение на лица, които се идентифицират като македонски българи и търсят корекция във формулярите си за лична регистрация поради неправилно регистрирана от преброителите етническа принадлежност. Тази нетърпимост беше предадена от отговорните нива в Държавната статистическа служба на инструкторите и на преброителите – практика, която доказва, че обидите, униженията и натискът не са само дело на изолирани преброители, а добре структуриран предумишлен акт на съответните лица, вземащи решения.

Писмото прави извода, че „без справедливост за македоно-българския дял от нашето общество няма да има ясна и дългосрочна перспектива за стабилност в нашата Родина, нито осезаемо европейско бъдеще за нашите деца“. Документът призовава всеки от посланиците „да сподели тези наши притеснения със своето правителство“.

Виж още:Македонска телевизия показа поверителен документ за разрешаване на спора между България и РСМИма нов нонпейпър за разрешаване на спора между властите в България и Република Северна Македония (Р…Sep 15 2021skafeto.com

САЩ продължава да натиска: Погрешно е България да спира Северна Македония за ЕСПогрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. …Sep 21 2021skafeto.com

Остра българска позиция след гнусно и вулгарно изказване на македонски политикМинистерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежк…Jul 2 2021skafeto.com


loading...