Емилия Гърбова

На 96 години днес почина доайенът на българската дипломация Райко Николов. Той е дългогодишен посланик на България в ООН в Женева, в бивша Югославия и в Италия, част от тези, които формираха балканската политика на България преди 1989 г., съобщиха от Външно министерство.

Райко Николов е човекът, който върна Сергей Антонов в София. Автор е на поредица от книги, които бележат ключови моменти от историята на българската дипломация от края на века.

Райко Николов е баща на служебния премиер и външен министър 2013 Марин Райков.

Кой е Райко Николов

Роден през 1925 г. в Суворово, Варненско. Завършва право в СУ, а през 1950 г. постъпва на работа в МВнР. През 1951 г. е изпратен на първото си назначение в чужбина като трети секретар в посолството в Париж.

Има мандати в мисиите ни във Вашингтон и в Прага. Посланик в Кувейт, в Белград, в Южен Йемен, в Италия, постоянен представител на България при Службата на ООН в Женева, пише Дир.бг.

Пенсионира се през 1990 г. Автор е на няколко книги „Дипомация на четири очи“, „На горещ пост в Рим“, „Парижки години“, „Дипломат в Америка“ и „Български посланик разказва“, „Живот в два свята“.

Райко Николов е посланик в Рим в разгара на процеса срещу Сергей Антонов.

Още от България