софия имоти

Една средна заплата и четвърт за столицата стигат за покупката на квадратен метър от жилище в София според показателя за достъпност на имоти. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите, уточнява „Монитор“.

Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, което за София е около 13% на годишна база, показва проучване на агенция за недвижими имоти.

Показателят измерва колко месечни заплати са нужни за покупката на 1 квадратен метър жилище в София. За основа се взима съотношението на цената на жилищата за квадрат към средната месечна заплата в столицата.

За третото тримесечие на 2019 г. стойността му е 1.25 или 2138 лева, което означава, че са нужни 1.25 средни софийски заплати за покупката на 1 кв.м, показват сметките на „Бългериан Пропъртис“.

По предварителни данни на НСИ средната заплата в София за септември е 1711 лева.

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.

Ипотечните кредити представят друг аспект от достъпността на имотите чрез достъпността до банково финансиране за тяхната покупка. И по този показател имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква тези нива да се запазят и през следващата година.

Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г.

Но в сравнение с преди 10 г. икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП.

За 9-те месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4.2% на годишна база, което е под нивата на растеж от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж.

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите 9 месеца остават на същите нива като 2018 г., като разликата е в това, че през 2019 г. сградите са с около 10% повече жилища в тях и с по-голяма застроена площ с около 8.5%.

Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешителни от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането има стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване.

През цялата 2019 г. сградите ново строителство в София се радваха на много силен интерес, като той дори надвиши този от предходните години. Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 6874 продажби на имоти при 6376 за същия период на 2018 г., което е ръст с около 8% на годишна база.

Въпреки колебанията в статистиката поради липсата на вписване на предварителни договори за имоти ново строителство през предходни периоди, когато дори се отчиташе спад в продажбите, се вижда, че тези продажби вече започват да се отразяват и да добавят към стойностите на обемите продажби.

През 3-тото тримесечие на 2019 г. закупените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от закупените жилища, а 30% са тристайни.
Средната площ на закупените жилища е 81 кв.м – спад от 89 кв.м в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти.

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към високите етажи.

Още Новини за София


loading...