Цветница и Великден

Службата за Цветница и Великден ще бъде изнесена извън храмовете. Това се разбраха премиерът Бойко Борисов и Светият синод, предава Novini.bg. Няма да се изпрати и правителственият самолет за взимане на благодатния огън от Йерусалим.
Пред медиите в Министерския съвет говори Ловчанският митрополит дядо Гавриил, който бе излъчен от синода като говорител.

„Полетът до Тел Авив и обратно за Благодатния огън няма да се осъществи, а предвидените за него средства ще бъдат пренасочени за борба с COVID-19“, каза владиката, подчертавайки, че това е сериозен компромис, но се надява догодина Благодатният огън отново да пристигне на българска земя.

Има запазен огън от миналата година, с който ще бъде посрещнат Великден.

А на Цветница няма да се раздава върба и цветя, дори и отвън, разбрали са се още премиерът и владиците. Дядо Гавриил на няколко пъти подчерта, че благодари на Борисов, а Светият синод ясно осъзнава сериозността на ситуацията покрай коронавируса.

„В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, услугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога“, каза Ловчанският митрополит.

В същото време дядо Гавриил подчерта, че по всички храмове у нас се спазват сериозни хигиенни условия. Вътре се дезинфекция постоянно, а отвън има поставени изтривалки със специален премарат за дезинфекция. От църковното настоятелство са оборудвани и с маски.

„Догодина вече ще можем пак да отидем със самолет за благодатния огън. На всички пожелавам възкръстнатият Господ да ни избави, да ни даде сили и да ни даде поколение, защото на нас ни липсва солта много пъти, да видим своите грешки, да се постараем да ги преодолеем“, каза още дядо Гавриил.

А на Разпети петък ще бъде разпъната плащеницата, през която да минават хората и ще получат благословение. Миряните ще бъдат приканвани да не минават под масата, отново като превенция от струпване на хора.

„Великден за нас това е най-великият празник. Апостола на свободата на един Великден е решил, че за България трябва да работи, защото това също ще бъде един втори Великден“, отговори дядо Гавриил по повод коментара на началника на Националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, че тази година Великден няма да е празник.

Митрополит Гавриил отговори и на въпрос за лъжичката за причастието. „Няма случай на предаване на зараза при светото причастие“, каза той.

„Никого не караме на сила да идва. Тези, които идват, са с вяра и желание. 40 години съм в служба, нямам случай някой да се зарази при взимане на причастие. Това не е обикновена чаша“, категоричен бе той.

Виж още:Борисов към Мангъров: Аз тебе те уважавам! Говорим едно и също, ама ти го обясняваш по друг начинС доц. Мангъров ще продължим да работим заедно, защото винаги се вслушвам във всяко мнение. В момент…Apr 8 2020skafeto.com

Ето как премиерът Борисов заплаши да изгони пиарката си Севда (ВИДЕО)Скандал между журналисти и пиарката на премиера Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, се разгоря по в…Apr 8 2020skafeto.com

Бойко Борисов: На мен ми е по-тежко, отколкото на лекарите на първа линияПремиерът Бойко Борисов е разпоредил масово тестване на хората в Банско. С бързи тестове ще се устан…Apr 8 2020skafeto.com


loading...