Мохамед Абдулкадер в Бургас
Професор Владимир Чуков

Трябва да се направи сериозен анализ на бежанския поток през страната ни. Това заяви пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

По негови думи той е 7 пъти по-висок спрямо миналата година. Чуков посочи, че през 2020 г. коронавирусът е защитил цяла Европа.

„Турските власти обявиха „жест на добра воля“ и въведоха мораториум за преминаване на бежанци към Гърция. Това се отрази и в България“, подчерта експертът.

Той изрази мнение, че, ако талибаните не бяха взели властта в Афганистан, бежанците лесно са щели да бъдат депортирани.

Според Чуков въпросът е дали талибаните ще бъдат признати.

„Ако бъдат, тогава бежанската вълна ще бъде по-малка и ще развърже ръцете на европейските държави да връщат тези хора. Ако не ги признаем, тези хора имат право на статут“, обясни ситуацията той.

По отношение на квотите за прием на бежанци експертът бе категоричен, че не бива да се стига до ситуацията от 2015 г. Той уточни, че Гърция вече е променила законодателството си, така че да не допускат криминално проявени бежанци на територията си.

Чуков отбеляза, че поне три месеца ще има толеранс към тези хора, след което ще се реши дали да се връщат със самолети, или ще бъдат приети като бягащи от войната. Той припомни, че още през 2015 г. афганистанците са били вторите по брой бежанци, идващи в страната ни. Според него засега е трудно да се уточни каква част от тях са радикално настроени.

Вижте още:
СДВР със спецакция срещу мигрантитеМащабна акция на СДВР се провежда в момента срещу нелегални мигранти в района на бул. „Цариградско ш…Sep 10 2021skafeto.com

Пример за всички: Дания изисква мигрантите да работят, за да получават помощиНякои от мигрантите в Дания ще трябва да работят по 37 часа седмично, за да получават помощи от държ…Sep 9 2021skafeto.com


loading...