Байдън Иран

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера се зарече да „освободи“ Иран и заяви, че демонстрантите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят, предаде Ройтерс.

„Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро“, каза Байдън по време на обширна реч в рамките на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Байдън не разясни казаното от него и не уточни какви допълнителни действия ще предприеме по време на изказването си в колеж близо до Сан Диего, пише БТА.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори веднага на молбата за коментар.

Продължаващите вече седем седмици демонстрации в Иран бяха разпалени от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от иранската нравствена полиция.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември, показаха непокорството на много млади иранци, които оспорват властта на управляващото духовенство, и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието длед Ислямската революция от 1979 г., коментира Ройтерс.

В сряда Съединените щати заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените (CSW) заради отричането на правата на жените от страна на правителството и бруталните репресиите срещу протестите.

Виж още:Иран издигна „Червеното знаме на възмездието“Иранските власти издигнаха „Червеното знаме на възмездието“ над купола на джамията Джамкаран в град …Nov 2 2022skafeto.com