Въглеродните емисии на Китай
Снимка: Quang Vinh from Pexels

Въглеродните емисии на Китай са огромни и нарастват, като задминават тези на други страни.

Експертите са съгласни, че без големи намаления на емисиите от Китай светът не може да спечели борбата срещу изменението на климата. Китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му ще се стреми емисиите да достигнат най-високата си точка преди 2030 г. и въглеродната неутралност да бъде постигната до 2060 г.

Президентът Си не каза как Китай ще постигне тази изключително амбициозна цел.

Експлозивен растеж

Докато всички страни срещат проблеми с намаляването на емисиите си, Китай е изправен пред най-голямото предизвикателство.

Емисиите на човек в Китай са около половината от тези на САЩ, но огромното му население от 1,4 милиарда и експлозивният икономически растеж го изтласкаха далеч пред всяка друга държава по общите си емисии.

Как са се увеличили въглеродните емисии на Китай

Национални емисии на въглерод (милиони тонове въглерод годишно):
Защо политиката на Китай в областта на климата има значение за всички нас

Китай стана най-големият излъчвател на въглероден диоксид в света през 2006 г. и сега е отговорен за повече от една четвърт от общите емисии на парникови газове в света.

Преходът от въглища към зелена енергия

Намаляването на емисиите в Китай е постижимо, според много експерти, но ще изисква радикална промяна.

Въглищата са основен източник на енергия в страната в продължение на десетилетия и използването им се увеличава.

Защо политиката на Китай в областта на климата има значение за всички нас

Президентът Си казва, че Китай ще „намали“ използването на въглища от 2026 г., но съобщението бе критикувано от някои правителства и кампании за това, че не са стигнали достатъчно далеч.

Изследователи от университета Цинхуа в Пекин казват, че Китай ще трябва да спре да използва въглища изцяло за производство на електроенергия до 2050 г., за да бъде заменен от производството на ядрена енергия и възобновяема енергия.

Но далеч от спирането на електроцентрали, работещи с въглища, в момента Китай изгражда нови на повече от 60 места в цялата страна, като много обекти имат повече от един завод.

Защо политиката на Китай в областта на климата има значение за всички нас

Новите станции обикновено са активни от 30 до 40 години, така че Китай ще трябва да намали капацитета на по-новите инсталации, както и на предстоящите да бъдат затворени стари, ако иска да намали емисиите, казва изследователят Филип Сиайс от Института по околна среда и наука за климата в Париж .

Може да е възможно да се модернизират някои за улавяне на емисиите, но технологията за това в мащаб все още се развива и много растения ще трябва да бъдат унищожени след минимална употреба.

Китай твърди, че има право да прави това, което западните страни са правили в миналото, като отделя въглероден диоксид в процеса на развитие на икономиката си и намалява бедността.

Той също така е финансирал електроцентрали на въглища извън Китай чрез своята инициатива „Един пояс, един път“, въпреки че сега изглежда, че намалява новите инвестиции.

Китай преминава към зелена енергия

Изследователи от университета Цинхуа казват, че 90% от енергията трябва да идва от ядрени централи и възобновяемите източници до 2050 г.

При преминаването към тази цел водещата роля на Китай в производството на зелени технологии, като слънчеви панели и мащабни батерии, може да бъде от голяма помощ.

Китай първо възприема зелените технологии като средство за справяне със замърсяването на въздуха, сериозен проблем за много градове.

Но правителството също така вярва, че те имат огромен икономически потенциал, осигуряващ работни места и доходи на милиони китайци, както и намалявайки зависимостта на Китай от чужди петрол и газ.

„Китай вече води глобалния енергиен преход“, казва Юе Као от Института за отвъдморско развитие. „Една от причините, поради които можем да внедрим по-евтини зелени технологии, е Китай.“

Защо политиката на Китай в областта на климата има значение за всички нас

Китай произвежда повече слънчева енергия от всяка друга страна. Това може да не е толкова впечатляващо, като се има предвид огромното население на Китай, но това е знак къде се насочва страната.

Китайските вятърни електроцентрали са били повече от три пъти повече от тези на всяка друга страна през 2020 г.

Китай казва, че делът на енергията му, генерирана от източници на изкопаеми горива, трябва да бъде 25% до 2030 г. и се очаква от много наблюдатели да постигнат целта рано.

Автомобили с електрическо задвижване

Китай е на седмо място в света по процент от продажбите на електрически автомобили, но предвид огромните си размери, Китай произвежда и купува повече електрически автомобили от всяка друга страна със значителен марж. Около един на всеки 20 автомобила, закупени в Китай, е с електрическо задвижване.

До 2025 г. Китай също ще произвежда батерии с двойно по-голям капацитет от този, произведен от останалия свят.

Наблюдателите казват, че това ще даде възможност за съхранение и освобождаване на енергия от възобновяеми източници в невъзможен преди това мащаб.

Китай става все по-зелен

Стигането до нулеви емисии на парникови газове не означава, че Китай ще спре да произвежда емисии. Това означава, че Китай ще намали емисиите възможно най-много и ще усвои останалото, чрез комбинация от различни подходи.

Увеличаването на площта на земята, покрита с растителност, ще помогне, тъй като растенията абсорбират въглероден диоксид.

Тук отново има обнадеждаващи новини. Китай става по-зелен с по-бързи темпове от която и да е друга страна, до голяма степен в резултат на горските си програми, предназначени да намалят ерозията и замърсяването на почвата.

Това също е частично резултат от презасаждането на полета, за да се произвеждат повече от една реколта годишно, което поддържа земята покрита с растителност за по-дълго време.

Какво следва?

Светът се нуждае от Китай, за да успее.

„Освен ако Китай не се декарбонизира, няма да победим изменението на климата“, казва проф. Дейвид Тайфийлд от Центъра за околна среда в Ланкастър.

Китай има някои големи предимства, особено способността му да се придържа към дългосрочни стратегии и да мобилизира мащабни инвестиции.

Китайските власти са изправени пред колосална задача. Това, което ще се случи по-нататък, едва ли би могло да бъде по-важно.

Вижте още:
Държавите от Г-20 се договориха за климата и енергетикатаВ Неапол, под председателството на Италия, се проведе срещата на Г-20 за околната среда в петък. Тя …Jul 24 2021skafeto.com


loading...