дефицит на газ Северен поток 2 завършен служители
Снимка: © Nord Stream 2 / Paul Langrock

Русия изкуствено провокира дефицит на газ в Европа и упражнява директен шантаж, за да бъде пуснат в експлоатация газопроводът „Северен поток 2“. Това заяви председателят на управата на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко, цитиран от агенция „Униан“.

„Кремъл директно шантажира Европа. Те ескалират дефицита на газ в Европа, например намалявайки транзита през Украйна един път и половина. Вследствие на тона цените на газа в Европа чупят рекордите. При такава ситуация Кремъл казва: Искате повече газ, дайте да пуснем „Северен поток 2.“ – коментира Витренко.

По думите му, „Газпром“ е в състояние още сега да увеличи значително доставките на газ за европейския пазар през Украйна.

„Кремъл казва, че за да стане това, европейските компании трябва да купуват повече газ, един вид проблемът е в това, че европейските компании отказват да купуват газ. Това не е истина. И лесно може да се провери.“ – посочва шефът на „Нафтогаз“.

Той подчертава, че реалната картина на търсенето на европейските потребители може лесно да се види, като се пуснат продажби на газ от точката на влизането му на източната граница на Украйна.

„Тогава европейските контрагенти на „Газпром“ ще могат сами да резервират количества от транзита през Украйна. От наша страна категорично няма проблеми, при нас всичко е открито и достъпно. Фактът, че „Газпром“ не го прави, показва, че той злоупотребява с доминацията си на европейския пазар, като изкуствено ограничава предлагането и фактически блокира достъпа на трети страни до транзитните газопроводи. Тоест „Газпром“ не играе по европейските правила и продължава да използва газа като геополитическо оръжие срещу Европа и Украйна.“ – отбелязва Витренко.

Припомняме, свиването на газовите доставки доведе до покачване на цените на газа на европейския пазар.

Вижте още:
Газпром: „Северен поток 2“ е напълно завършенСтроителството на газопровода „Северен поток-2“ е напълно завършено днес сутринта на 10 септември, с…Sep 10 2021skafeto.com

Меркел: „Северен поток 2“ не е оръжие!Газопроводът „Северен поток 2“ не трябва да се използва „като оръжие“. В противен случай Германия ще…Aug 23 2021skafeto.com

Нож в гърба: Байдън удари „Северен поток 2“ със санкции въпреки договоркатаПрезидентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед в петък, която позволява налагане на санкц…Aug 21 2021skafeto.com


loading...