https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бизнесменът със зловеща репутация Евгений Пригожин, смятан за близък до руския президент Владимир Путин, заяви днес, че оспорва пред европейското правосъдие наложените санкции на ЕС срещу него заради дестабилизиращата му роля в Либия, която играе чрез частната военна компания „Вагнер“, предаде Франс прес.

Миналата седмица той е подал в главния съд на ЕС жалба с искане „да бъде изключен от списъка със санкции, отнасящ се до Либия“, съобщи компанията на предприемача „Конкорд“.

„Ищецът не разполага с никаква информация за съществуването на организация, наречена „Групата на Вагнер“, няма и не е имал отношения с нея, включително финансови“, твърди фирмата. Според нея по време на санкционните процедури са допуснати ред нарушения, по-специално „злоупотреба с власт при оценката на доказателствената база“, отбелязва ТАСС.

Според ЕС Пригожин играе централна роля във „Вагнер“ – частна военна компания, действаща в Либия. Съответно той е обвинен, че „поставя в опасност мира, стабилността и сигурността в страната“, посочва АФП.

Поради това му е забранено влизането в ЕС и авоарите му в общността, ако бъдат открити, трябва да се замразят.

Петдесет и деветгодишният Пригожин е сред най-доверените приближени на руския президент, отбелязва агенцията. Кетъринговата му фирма е била известно време сред доставчиците на Кремъл, затова го наричат „готвачът на Путин“.

Група „Вагнер“ действа по-специално в Сирия и Субсахарска Африка; подозира се, че прокарва с въоръжена сила интересите на Русия там, където страната не може или не желае да афишира присъствието си, отбелязва АФП.

Санкциониран от Вашингтон, който го обвинява, че има пръст в руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., в последно време Пригожин прави все повече безразборни и категорични изказвания, по-специално за основния опонент на Кремъл в Русия Алексей Навални, станал обект на покушение с отрова и обвинил в това руските власти.

Вчера Пригожин заяви, че е дал близо 400 000 евро на двама руснаци, освободени наскоро от либийски затвор след година и половина зад решетките заради обвинения, че са се месили в изборния процес в страната, отбелязва АФП.