Ердоган атентат Инфлацията в Турция Ердоган посланици Заплатата на Ердоган дпс Турция мигрантския натиск пентагон

„Няма друга държава в света като Турция, която да е домакин на толкова много бежанци“. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган след правителствено заседание в четвъртък вечерта, цитиран от „Миллиет“.

„Нашата държава е отговорна преди всичко за безопасността и благосъстоянието на своите 84 милиона граждани“ – продължи Ердоган и допълни:

„Ние обаче не сме общество, което, мислейки само за себе си, е готово да обърне гръб на онези хора, които чукат на вратата му. Ние сме общество, което не е спирало да споделя възможностите, които има, с братята си. В момента страната ни е предоставила убежище на около 5 милиона души, от които 3.6 милиона сирийски бежанци. Но освен тези хора има и други, които наричаме „нелегални мигранти“.

Работим за увеличаване на сигурността по нашите граници – приключваме изграждането на защитни стени на границата си с Иран. Ще имаме електронни системи срещу мигрантите, контрабандата и терористичните операции. Подсилването ще стане благодарение на турските въоръжени сили, жандармерията и граничната охрана. До сега, благодарение на мерките, които предприехме, намалихме броя на нелегалните мигранти от 455 000 през 2019 г. на 122 000 през 2020 година.

През първите седем месеца на 2021 г. заловихме 77 000 незаконно преминаващи границите ни. През последните три години близо половината от нелегално проникващите на нашата територия са от Афганистан. В момента в Турция пребивават около 300 000 афганистанци, от които 180 000 са регистрирани, а 120 000 са нелегални. „Така че приказките, че у нас имало 1.5 милиона афганистанци са лъжа“ – категоричен бе Ердоган.

Той добави и че ако се наложи, ще се срещне с бъдещото правителство на талибаните, като целта му ще е да гарантира безпроблемното завръщане на около 300 турски граждани в родината им.

В същото време Ердоган подчерта, че: „Турция няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан“. По думите му Европа трябва да поеме отговорност за хората, бягащи от Афганистан.

„Европа, която се превърна в притегателен център за милиони хора, не може да стои настрана от проблема, да затваря границите си само и само за да защити безопасността и благосъстоянието на своите граждани.


loading...