Зеленски Макрон

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, по време на който са обсъдили стъпки за мирни преговори, военната помощ за Украйна и недопускането на руските олимпийци до Париж 2024.

„В разговора с Еманюел Макрон му благодарих за решението да предостави леки танкове и за по-нататъшната подкрепа за отбранителната способност на Украйна, в частност, за предоставените ПВО системи. Обсъдихме и дипломатически стъпки за прекратяване на войната“, каза Зеленски в своя Телеграм канал.

„Подчертах, че спортистите от Руската федерация не трябва да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г.“, написа още Зеленски.

През декември Зеленски поиска от президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах да остави в сила за постоянно забраната за участие на руски спортисти в международни състезания, припомня БТА.

Олимпийската среща на върха на 9 декември допусна възможността атлетите от Русия и Беларус да се завърнат на международни състезания въпреки руската инвазия в Украйна. Тогава Олимпийски съвет на Азия (ОСА) поиска да се обсъди евентуалното разрешаване на спортистите от двете страни да участват в състезания под негова егида, при условие че те се състезават под неутрален флаг и без да се изпълняват националните им химни. Участниците в срещата се съгласиха да проучат тази възможност.

В традиционното си среднощно обръщение Зеленски анонсира и още кадрови промени във властта след поредицата уволнения, включително и в президентския екип, последвали корупционния скандал.

Президентът на Украйна предупреди за нова руска офанзива.

„Русия се готви за нова вълна на агресия – със силите, които е способна да мобилизира. Сега окупантите вече засилват натиска на Бахмутското, Угледарското и други направления“, заяви Зеленски, цитиран от УНИАН.

Виж още:Оставки на високо равнище заваляха в Киев след корупционния скандалВече пет оставки на високопоставени чиновници бяха подадени тази сутрин в Киев, съобщават украинскит…Jan 24 2023skafeto.com