Снимка: Zahi Hawass Center For Egyptology

Археолозите приветстваха откриването на „най-големия“ древен град, открит в Египет, заровен под пясък в продължение на хилядолетия, което според експертите е едно от най-важните находки след откриването на гробницата на Тутанкамон. Известният египтолог Захи Хавас обяви откриването на „изгубения златен град“, като каза, че мястото е разкрито близо до Луксор, дом на легендарната Долина на царете.

„Египетската мисия под ръководството на д-р Захи Хавас откри града, изгубен под пясъците“, се казва в изявление на екипа по археология. „Градът е на 3000 години, датиран от царуването на Аменхотеп III и е продължавал да се използва от Тутанкамон и Ай“, се добавя в изявлението. Според него това е „най-големият“ древен град, разкрит някога в Египет.

Бетси Брайън, професор по египетско изкуство и археология в университета „Джон Хопкинс“, заяви, че находката е „второто най-важно археологическо откритие от гробницата на Тутанкамон“.

Предмети и бижута като пръстени са открити, заедно с цветни съдове от керамика, амулети от бръмбари-скарабеи и тухли от кал, носещи печати на Аменхотеп III.

„Много чуждестранни археологически мисии търсиха този град и никога не го намериха“, каза Хавас, бивш министър на антиките.

В Египет откриха огромен, недокоснат, 3000-годишен „изгубен златен град“
Снимка: Zahi Hawass Center For Egyptology

Екипът започва разкопки през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес III и Аменхотеп III близо до Луксор, на около 500 километра (300 мили) южно от столицата Кайро.

„За седмици, за голяма изненада на екипа, образувания от кални тухли започнаха да се появяват във всички посоки“, се казва в изявлението.

„Това, което откриват, е мястото на голям град в добро състояние, с почти пълни стени и със стаи, пълни с инструменти за ежедневието.“

Гробници, пълни със съкровища

След седем месеца разкопки са разкрити няколко квартала, включително пекарна с фурни и керамика, както и административни и жилищни квартали.

Аменхотеп III е наследил империя, простираща се от Ефрат до Судан, твърдят археолозите и е починал около 1354 г. пр. Н. Е.

В Египет откриха огромен, недокоснат, 3000-годишен „изгубен златен град“
Снимка: Zahi Hawass Center For Egyptology

Той управлява почти четири десетилетия, управление, известно с богатството и величието на неговите паметници, включително колоните на Мемнон – две масивни каменни статуи близо до Луксор, които представляват него и съпругата му.

„Археологическите пластове са лежали недокоснати в продължение на хиляди години, оставени от древните жители, сякаш са били вчера“, се казва в изявлението на екипа.

Брайън каза, че градът „ще ни даде поглед в живота на древните египтяни по времето, когато Империята е била най-богата“.

В Египет откриха огромен, недокоснат, 3000-годишен „изгубен златен град“
Снимка: Zahi Hawass Center For Egyptology

Екипът заяви, че са оптимисти, че ще бъдат разкрити по-нататъшни важни находки, отбелязвайки, че са открили групи гробници, достигнати през „стълби, издълбани в скалата“, подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете.

„Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища“, се добавя в изявлението.

В Египет откриха огромен, недокоснат, 3000-годишен „изгубен златен град“
Снимка: Zahi Hawass Center For Egyptology

След години на политическа нестабилност, свързана с популярния бунт през 2011 г., който нанесе сериозен удар върху ключовия сектор на туризма в Египет, страната се стреми да върне посетителите, по-специално чрез популяризиране на древното си културно наследство.

Миналата седмица Египет транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и четири кралици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация, шествие, наречено „Златният парад на фараоните“.

Вижте още:
Какво има в тайните части на Хеопсовата пирамида?Какво има в тайните части на Голямата пирамида в Гиза е било тема на многократни проучвания. Голямат…Feb 20 2021skafeto.com

Къде изчезва четвъртата велика пирамида?Пирамидите на платото Гиза в Египет се смятат за едно от чудесата на планетата. Целият свят се възхи…Dec 1 2020skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com


loading...