Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война, предупреди специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток. „Спрете незабавно огъня. Ескалираме към широкомащабна война. Лидерите от всички страни трябва да поемат отговорността за деескалация“, написа Тор Уенсланд в Туитър.

„Цената на войната в Газа е опустошителна; плаща се от обикновените хора. ООН работи с всички страни за възстановяване на спокойствието. Спрете насилието сега“.

Палестинските бойци изстреляха стотици ракети дълбоко в Израел, докато Израел нанесе тежки въздушни удари по Газа. Най-малко 40 души са загинали в някои от най-тежките случаи на насилие от години, пише БиБиСи.

Израелските военни твърдят, че са насочени срещу бойци в Газа в отговор на ракетни атаки срещу Йерусалим и други райони. Повече от 1000 ракети са изстреляни към централен и южен Израел от палестински бойци от понеделник вечерта, когато военните действия внезапно ескалират, съобщи израелската армия.

Палестинските бойци заявиха, че са набелязали Тел Авив, след като израелски въздушен удар разруши сграда в ивицата Газа.

Жителите бяха предупредени да евакуират 12-етажната сграда Ал Джаухара. Въпреки това здравните служители казват, че има загинали цивилни.

Повече от 200 ракети са изстреляни по Тел Авив и Беершеба след атаката на сградата, съобщиха палестинските бойци

Понастоящем поне 35 палестинци, включително 10 деца, и петима израелци са убити, според здравни служители и медици.

Напрежението нарасна в квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим от миналата седмица, след като израелски съд разпореди изселването на палестинските семейства.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 г. и анексира целия град през 1980 г. – ход, който не е признат от международната общност.

Вижте още:
Израел и Палестина неофициално влязоха във война (ВИДЕО)Израелската армия (ИД) извърши обстрел на складове с оръжия, разположени в цивилни сгради в ивицата …May 12 2021skafeto.com


loading...