имотния пазар в Китай
Снимка: Toby Yang on Unsplash

Китай опитва да спаси имотния пазар в страната в момент, когато доверието на потребителите и на бизнеса е нарушено заради продължаващите локдауни, съобщава Bloomberg. На този фон Пекин призова банките да кредитират повече и да намалят лихвите по ипотеките, за да се справи с кризата в имотния сектор.

Властите дори позволиха частично разхлабване на правилата за притежаване на повече от един имот – мерките са вземани и в отговор на забавянето в имотния сектор, при което десетина строителни компании спряха плащания по дългове, а цените на жилищата намаляват.

Годишните продажби на нови жилища достигнаха рекорд от $2,4 трилиона миналата година, въпреки че растежът беше най-бавният от 2014 година насам. Цените на жилищата намаляват от септември миналата година, като подкопават почти гарантирания преди това начин обикновените китайски семейства да увеличават богатството си.

В началото на май Китайската народна банка намали минималната лихва за нови ипотечни кредити за купувачи на първо жилище, като им позволи да заемат пари при лихва от 4,4% спрямо 4,6% преди това.

Представители на централната банка проведоха среща с шефовете на над 20 големи банки и компании за управление на активи, за да помогнат за разрешаването на кризите в десетина големи строителни компании, включително China Evergrande Group.

Централната банка поиска по-разхлабени изисквания за финансиране – от кредитиране на покупки на имоти до удължаване на падежа по дълг.

Пакетът от тези и други мерки, които са предприети в страната са най-големият опит на властите имотният сектор да бъде спасен от кризата, в която се намира, коментират експерти.


loading...