карантина маймунска шарка

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Белгия е първата страна, която въвежда карантина, но този път не за коронавирус, а за болни от маймунска шарка. Решението е прието в петък от здравните власти, съобщава белгийската медия La Libre.

Хората, заразени с вируса, ще трябва да бъдат изолирани за 21 дни, тъй като инкубационният период на заразата е дълъг. За високорисковите контактни лица мярката няма да бъде въвеждана, но те ще трябва да следят здравословното си състояние и да са бдителни за симптоми.

До момента в Белгия има установени 4 случая на маймунска шарка, съобщи в профила си в Twitter белгийският микробиолог Еманюел Андре.

Малко по-рано стана ясно, че СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде Ройтерс, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера.

На този фон Великобритания се запасява с ваксини против вируса, съобщи кореспондент на NOVA. Новината, че има и заразено дете, е притеснила властите в Англия. То е в интензивно отделение. Според СЗО заболяването протича по-тежко при децата.

За първи случаи на заразата съобщиха и Гърция, и Швейцария, и Израел.
Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи вчера гръцката служба за обществено здраве, цитирана от Франс прес.

Английският гражданин и неговата спътничка са настанени в болница и са карантинирани, уточни службата.

Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата.

Първият случай на маймунска шарка в Швейцария беше открит при жител на кантона Берн, който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщиха здравните власти на кантона, цитирани от Франс прес.

Извършено е проследяване на контактите на заразения, за да се избегне разпространението на болестта. Заразеният е подложен на амбулаторно лечение и е изолиран у дома си. Всички лица, които са били в близък контакт с него, са били уведомени.

В Израел заболелият е 30-годишен мъж, който неотдавна се е върнал от Западна Европа, според говорител на болницата Ишилов в Тел Авив, предава Франс Прес.

Има съмнения за случаи и в Австрия, пишат медиите във Виена.

Няколко западни държави, сред които Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция вече обявиха, че са установили случаи на маймунска шарка.

Това е рядка болест, чийто патоген може да се предава от животни на хора и обратно. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи.

Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.
Симптомите включват обриви, температура, треска, кашлица, болки в тялото и подути лимфни възли. Възможно е човек да е носител на вируса, но да не е проявил симптоми.

Виж още:Доц. Мангъров: Опасността да се заразим с маймунска шарка е минимална„До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка“, каза доц. Атанас Мангъров и допълни,…May 22 2022skafeto.com