Китай икономическа криза

Китай е изправен пред икономическа криза след като бумът на местния пазар на недвижими имоти приключи с гръм и трясък през миналата година. Това посочи милиардерът Джордж Сорос по време на реч пред организацията за публична политика Hoover Institution, която се намира в Станфордския университет.

По думите му, китайският президент Си Дзинпин може да не успее да възстанови доверието в сектора, която бе ударен от серия фалити на строителни компании и понижаващите се цени на земята и жилищата. Възходът на пазара на недвижими имоти в Китай е бил базиран на „неустойчив” модел, който облагодетелствал местните власти и отблъсквал хората да това да влагат спестяванията си в жилища, посочва милиардерът, цитиран от CNN. Според него, правителствените политики са имали за цел да ограничат бума на пазара, което е направило погасяването на дълговете на строителния гигант Evergrande много трудно.

Пропадането на Evergrande редовно попада из заглавията на медиите по света, тъй като компанията бе една от най-големите в Китай, само за да се превърне в огромен длъжник. Строителната компания е затисната под общи задължения за над 300 млрд. долара, включително плащания по облигации за 19 млрд. долара, държани от международни управляващи дружества и частни банки от името на техните клиенти.

Evergrande се опитва от месеци да събере парите за да погаси задълженията към кредиторите си.

Представители на властта в Китай бяха изпратени в компанията за да извършват надзор над операциите по преструктуриране, но засега има малка яснота какво предстои в бъдеще.

Evegrande поиска още време, но някои кредитори изглежда не желаят да чакат. През уикенда от компанията обявиха, че синдици са поели контрола над парцел земя в Хонконг, която е заложена срещу заем в размер на 520 млн. долара през миналата година.

„Остава да се види как властите ще се справят с кризата”, казва Сорос по време на панел, посветен на строителството в Китай и на това как САЩ трябва да отговори на ситуацията.

„Навярно отлагаха справянето с това прекалено дълго, тъй като сега доверието на хората е разклатено”, казва Сорос. През последните години Джордж Сорос се превърна в отявлен критик на Си Дзинпин и политиката на Комунистическата партия в Китай.

Инвеститорът, наричан често спекулант от своите критици, и председател на фондацията „Отворено общество” посочи през септември, че компанията за управление на активи BlackRock е направила „трагична грешка” да прави повече бизнес в Китай.

Той критикува Пекин относно политиката за наблюдение над гражданите си и ударите срещу частния бизнес. Китайският президент сега е изправен пред рисковете, произлизащи от пазара на недвижими имоти, смята Сорос. Падащите цени ще „обърнат много от тези, които инвестираха по-голямата част от спестяванията си в недвижими имоти срещи Си Дзинпин”, казва Сорос, добавяйки, че настоящата ситуция „не изглежда обещаваща”.

„Си Дзинпин има много налични инструменти да възстанови доверието, въпросът е дали ще ги използва правилно.”, казва милиардерът.

Анализатори отдавна изразяват притеснения, че колапсът на Evergrande може да провокира по-сериозни рискове за китайският пазар на недвижими имоти, удряйки собствениците на жилища и финансовата система на страната.

Недвижимите имоти и сферите, свързани с този пазар, оформят около 30% от брутния вътрешен продукт на Китай. Китайската икономика нарасна с 8.1% през миналата година, надскачайки заложените цели на правителството. Но отслабващият растеж в последните месеци на 2021 година предполагат, че кризата при недвижимите имоти, новите случаи на заразени с коронавирус и стриктните мерки на Пекин за ограничаване на разпространението на вируса, може да оказват негативно влияние.

Международният валутен фонд прогнозира, че китайската икономика ще свие драстично растежа до 4.8% през настоящата 2022 година.


loading...