легионелоза Сасоли
Снимка: Gabor KOVACS

Не ковид след бустер доза срещу инфекцията, а страшната грам-отрицателна бактерия легионела уби президента на Европейския парламент Давид Сасоли след дълга борба от миналия септември насам, стана известно преди минути.

Сасоли бе приведен в тежко състояние в болница в Страсбург след като лабораторно легионерската болест бе потвърдена. Той е бил с изключително висока температура, характерна за бактерията, а негови сътрудници и близки искаха разследване дали самият Европейски парламент не се е превърнал в поредно огнище за инфекцията, чиято смъртност може да достигне и до 10% при тежките случаи.

Тогава обаче Сасоли изключи възможността вентилацията в огромната сграда на институцията да е причина за заболяването му и по-скоро допусна да се е сдобил с бактерията от хотел по-рано през 2021 г.

Сасоли бе изписан от болницата във Франция в относително добро общо състояние, след което работеше дистанционно от родината си, където се върна за долекуване. За съжаление обаче още през ноември той преживя рецидив, а силното антибиотично лечение, както твърдят и италианските медици, срина имунната му система.

Легионерската болест представлява тежка инфекция на белите дробове, причинена от бактерията. Около 5—10% от пациентите умират. Не всеки, изложен на въздействието на легионела, ще се разболее. Хората с подлежащо заболяване, пушачите и възрастните хора са изложени на по-висок риск от разболяване под въздействието на бактерията.

Симптомите обикновено започват от два до десет дни след заразяването, но в редки случаи могат да се развият до три седмици след него.

В световните медицински журнали са представени десетки случаи на фатални случаи след рецидиви на легионелозата, предимно при пациенти с имунокомпрометиращи състояния и особено често при страдащи от ревматоиден артрит.

Европейският парламент пък е относително редовен източник на бактерията, като огнища възникват през няколко години, както във вентилационната система, така и в канализацията на сградите в Брюксел и Страсбург.


loading...